Moeilijk te begrijpen dat veel meesterwerken uit de kunstgeschiedenis in hun tijd heuse schandalen opwekten. Vooral de 19de eeuwse overgang van de klassieke kunst naar het modernisme is getekend door provocaties aan het adres van La Grande tradition. Wat maakt deze periode zo gevoelig voor artistieke rebellie?
Aan de hand van zeven iconische werken die destijds een schokgolf door de conventionele kunstwereld veroorzaakten, ontdekken we de essentie van het modernisme. Van Géricaults ‘Le radeau de la Méduse’ over Manets ‘Le Déjeuner sur l’herbe’ tot Picasso’s ‘Les demoiselles d’Avignon’, is deze schandaalreeks tegelijk een speeddate met de geschiedenis van het vooroorlogse modernisme. We eindigen met Duchamps ‘Fountain’. Dat de kunstenaar met dit werk de hele kunstgeschiedenis lijkt te willen doorspoelen, is slechts één van de vele misverstanden rond deze revolutionaire kunst. 

door Valerie Delaey

Amarant biedt vorming aan over de geschiedenis en de actuele ontwikkelingen van beeldende kunst, muziek en filosofie. Hun educatief aanbod omvat cursussen, tentoonstellingsbezoeken, daguitstappen en reizen. Amarant wil de essentiële rol die kunst en filosofie spelen in zelfontplooiing en de samenleving versterken.

TAAL (NL)
TIJDSTIP

10:30 - 16:30

ONTHAAL

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
 

CONTACT & INFORMATIE

Inschrijvingen via Amarant