De kunst ondervraagd Amarant

10-delige cursusreeks

"De nieuwe avant-garde van de jaren zestig en zeventig" door Kristin De Glas 

Kunst en creativiteit barsten uit hun voegen in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw en kunstenaars doen de meest buitenissige dingen.
Terwijl Richard Long van de ene naar de andere kant van Engeland wandelt en Stanley Brouwn in Amsterdam nauwgezet zijn stappen telt, voert Hermann Nitsch orgiastische rituelen op in Wenen. Jan Dibbets ziet dan weer bergen oprijzen in het vlakke landschap van Nederland en Michael Heizer verplaatst 240.000 ton aarde in de Nevada woestijn.
Ondertussen legt Carl André rustig zijn tegels in vierhoekvorm op de grond, terwijl Dan Flavin poogt met neonlicht beeldhouwwerk te maken. On Kawara stuurt ons een kaartje om te laten weten hoe laat hij die ochtend is opgestaan. Hanne Darboven is allang wakker en telt en rekent hele muren vol. Don Judd ontwerpt een minimalistische stoel en Kosuth vraagt zich af wat nu precies het verschil is tussen die stoel en zijn afbeelding.
Minimal, concept, performance, happening, land art: het vertoont ogenschijnlijk weinig samenhang. Het is wel allemaal origineel, anders, fris en gedurfd. De kunstenaars zoeken eigenzinnig naar nieuwe manieren om zich uit te drukken. Net zoals in de rest van de maatschappij wordt ook in de kunstwereld alles in vraag gesteld. ‘Kunst’ is op de eerste plaats ‘experiment’ geworden.


Amarant
 biedt vorming aan over de geschiedenis en de actuele ontwikkelingen van beeldende kunst, muziek en filosofie. Hun educatief aanbod omvat cursussen, tentoonstellingsbezoeken, daguitstappen en reizen. Amarant wil de essentiële rol die kunst en filosofie spelen in zelfontplooiing en de samenleving versterken.

TAAL (NL)
TIJDSTIP

14:00 - 16:30

ONTHAAL

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
 

ALLE DATA
  • vr, 28/09/2018
  • vr, 05/10/2018
  • vr, 12/10/2018
  • vr, 19/10/2018
  • vr, 26/10/2018
  • vr, 09/11/2018
  • vr, 16/11/2018
  • vr, 23/11/2018
  • vr, 30/11/2018
  • vr, 07/12/2018

CONTACT & INFORMATIE

Inschrijvingen via Amarant