Francis Smets: Het Scrovegni-alternatief Een persoonlijke kijk op moderne kunst

Boekpresentatie

Francis Smets – Het Scrovegni-alternatief | uitgeverij Stuivenberg

Wat gebeurt er als we de kunst teruggeven aan het leven? De vraag wordt dan: welke impact heeft kunst op jouw bestaan? Kunstwerken hebben immers de kracht je aan te grijpen en diepgaand te veranderen; zij zijn een oefening in levenskunst. De geschiedenis van de moderne kunst reduceren tot een opeenvolging van ‘-ismen’ doet dan ook onvoldoende recht aan haar wezenlijk transformerende kracht.

In Het Scrovegni-alternatief past kunstfilosoof Francis Smets dit op zichzelf toe. Tien hedendaagse kunstwerken hebben zijn leven ingrijpend veranderd. In dit persoonlijke boek beschrijft hij een langzaam ontwaken uit de existentiële vertwijfeling tot het ontdekken van ‘ware vreugde’. De auteur presenteert op die manier zijn eigen unieke kijk op de moderne kunst en nodigt iedereen uit ook zelf op ontdekkingstocht te gaan.

Naast een inspirerend relaas van wat kunst in beweging kan brengen, is dit boek tevens een scherpe aanklacht tegen het dominante pact tussen kunst en massatoerisme. Het Scrovegni-alternatief is een pleidooi voor ‘weinig en langzaam’ in plaats van ‘veel en snel’.

Het Scrovegni-alternatief is de eerste uitgave van ‘Stuivenberg’, een nieuwe imprint van Milinda Uitgevers, gewijd aan de raakvlakken van kunst en levensbeschouwing: where arts and spirit meet!

11:00     deuren open

11:15     Gerolf T’Hooft – uitgeverij Stuivenberg

11:30     Marianne Knop – Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

11:45     Francis Smets

12:30     signeren & drink

De Auteur

Francis Smets (1943) wordt beschouwd als een van de toonaangevende kunstfilosofen van Vlaanderen. Na gepromoveerd te zijn aan de universi­teit van Leuven, doceerde hij filosofie tot aan zijn pensionering in 2003.

Tot zijn belangrijkste boeken behoren: Sophia’s terugkeer (1988), De groefgangers (1996), A van abyssaal (2002), Rozen in de knop (2005), Lof der onwennigheid (2011) en De vleugels van de weemoed (2014) dat tevens verscheen in Franse vertaling (Les ailes de la nostalgie).

TAAL (NL)

TIJDSTIP

ONTHAAL

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België