Masterclass 'Art nouveau en de collectie Gillion Crowet' door Deeviet Caelen

Lezing & rondleiding voor volwassenen

De art nouveau is een revolutionaire stijlstroming aan het einde van de 19de eeuw. Niet alleen in de architectuur, maar ook in de toegepaste kunsten zal voor een erg korte periode de zweepslaglijn het opvallendste ornament worden. Zowel de natuur met haar plantenstengels en bloemen als het exotisme en de literatuur van het symbolisme vormen de belangrijkste inspiratiebronnen. 

In deze lezing bekijken we de oorsprong van deze ontwikkelingen in de arts and crafts-beweging in Engeland en schetsen we de internationale context van enkele kernsteden zoals Nancy, Parijs, Riga en München. De nadruk zal echter liggen op de art nouveau kunstenaars die ruim vertegenwoordigd zijn in de collectie Crowet. 

De collectie Gillion Crowet is een uitzonderlijk geheel van meesterwerken van de art nouveau, die in de loop der jaren bijeengebracht is door baron en barones Gillion Crowet, twee gepassioneerde verzamelaars. Dit geheel werd in 2006 geschonken als legaat aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat daardoor eigenaar werd van niet minder dan 230 uiteenlopende werkstukken, van schilderijen over beeldhouwwerk en glaswerk tot meubilair. Khnopff, Gallé, Mucha, Daum, Lalique en Majorelle zijn slechts enkele namen uit de collectie van het KMSKB. In de namiddag krijgt u een rondleiding waarbij we samen de hoogtepunten uit deze verzameling bekijken.

 

Deeviet Caelen studeerde Duitse literatuur en is docent aan de lerarenopleiding van AP Hogeschool Antwerpen.  Hij is ervaren museumgids in KMSKA, KMSKB en Bozar.  Daarnaast verzorgt hij lezingen en architectuurrondleidingen voor Amarant. Zijn expertisedomein situeert zich voornamelijk rond de toegepaste kunsten van de eerste helft van de 20ste eeuw van de art nouveau, over de art deco tot het modernisme.  

 

In samenwerking met Amarant

Amarant organiseert cursussen over de geschiedenis van de schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur, over klassieke muziek en opera en over filosofie. Je leert de belangrijkste kenmerken van diverse kunststromingen te herkennen, waardoor je het werk van kunstenaars beter zal begrijpen en waarderen. Wat je gezien moet hebben zeggen we niet, wel waar je kan naar kijken en waarom!

RESERVATIE

 

TAAL (NL)
 
TIJDSTIP

11:00 > 12:30 (lezing in Auditorium B van het KMSKB) 
13:30 > 15:00 (rondleiding door Deeviet Caelen)

 

ONTHAAL

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel

TARIEVEN

€37: niet-ledentarief
€33: ledentarief 

De deelnameprijs omvat de lezing, de rondleiding en het inkomticket voor de collectie Crowet.