Workshop 'Achter de schermen van moderne kunst': focus op werken op papier (EN) Rondleiding door de onderzoekers van de projecten BePAPER en FRIABLE

Workshop-rondleiding

Neem een exclusief kijkje achter de schermen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: maak een rondleiding door twee ruimtes die gewoonlijk niet toegankelijk zijn voor het publiek:

- het prenten- en tekeningenkabinet

- het conservatieatelier voor werken op papier

Dit is een unieke kans om de interne werking van het Museum te ontdekken, en een kans om de specifieke kenmerken van hedendaagse papiercollecties van naderbij te bekijken, met een bijzondere focus op twee van de lopende onderzoeksinitiatieven: BePAPER en FRIABLE.

De KMSKB bewaren een uitgebreid assortiment van meer dan 9000 tekeningen en kunstwerken op papier.

Momenteel onderzoeken twee onderzoeksprojecten de collectie moderne werken op papier van kunstenaars als Marthe Donas, Léon Spilliaert, Felix De Boeck en Henry De Groux. BePAPER richt zich op het analyseren van het gebruik van papier door de Belgische avant-garde, terwijl FRIABLE innovatieve benaderingen onderzoekt voor het conserveren en tentoonstellen van tekeningen op een brokkelige drager. Deze projecten illustreren het brede scala aan moderne werken op papier en hun veelheid aan technieken, materialen en doeleinden.

De workshop bestaat uit twee delen. Eerst verkennen we samen een selectie van kunstwerken in het Prentenkabinet, waar we ons richten op de technische bijzonderheden van het conserveren en onderzoeken van kunstwerken op papier in een museale context. De onderzoekers zullen een gevarieerde collectie moderne tekeningen, prenten en collages presenteren en de verschillende methoden bespreken die gebruikt worden om werken op papier te bestuderen.

Het bezoek wordt vervolgd met een rondleiding door de papierconserveringswerkplaats. Hier worden de materialen zo neergelegd dat je je handen vuil kunt maken. Je krijgt niet alleen de kans om de verschillende artistieke mogelijkheden van papier en aanverwante media te verkennen, maar je kunt ook de verschillende wetenschappelijke methoden uitproberen, zoals microscopisch onderzoek en UV-analyse.

Er volgt een vraag-en-antwoordsessie met deelnemers en onderzoekers.

 

Dit evenement is alleen in het Engels.

TICKETS
 
TAAL (EN)

 

TIJDSTIP

Deze rondleiding zal twee keer plaatsvinden op 3 oktober 2023:

  • Ochtendsessie: 10:30 - 12:30
  • Middagsessie: 14:30 - 16:30

 

ONTHAAL

KMSKB
Onthaalbalie
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel

 
ReSERVeren (max. 15 volwassen)

Deelname is gratis, maar reserveer je plaats via onze website.

Tijdens de sessie maken we tijd om:

  • Het prenten- en tekeningenkabinet van het museum te bezoeken (ca. 45 minuten)
  • Het restauratieatelier te verkennen (ca. 45 minuten)
  • Een vragensessie te houden.