Masterclass 'Het surrealisme in België' (NL) in samenwerking met Amarant

door Deeviet Caelen

In de masterclass over het ‘Surrealisme in België’ start je met een kaderende lezing die je vervolgens combineert met een rondleiding in de expo ‘Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België’, in Bozar. Op die manier krijg je een verrassende en grondige inleving! 

10u30 - 13u: lezing 

Locatie: KMSKB, Brussel (op wandelafstand van Bozar) 

Docent: Deeviet Caelen 

De focus van deze lezing ligt op het Belgisch surrealisme met als kern de schilderkunst van de onvermijdelijke Paul Delvaux en René Magritte. Die laatste werd omringd door schrijvers als Irène Hamoir en Louis Scutenaire, die meteen de link met de literatuur duidelijk maken. Daarom plaatsen we de ideeën uit het manifest van André Breton uit Parijs naast de poëzie van Paul Nougé uit Brussel. Met de expo ‘Gekooid verlangen’ kwam er in 2002 meer aandacht voor vrouwelijke surrealistische schilders uit ons land zoals Jane Graverol en Rachel Baes. 

Daarnaast onderzoeken we de raakvlakken met het magisch realisme, waarmee het surrealisme nauw verwant is. Denk daarbij aan schilderijen van Carel Willink en Pyke Koch en aan romans van Hubert Lampo en Johan Daisne.  

Naast de schilderkunst hebben we ook aandacht voor surrealistische aspecten in fotografie, film en de literatuur van de jaren ‘30 tot vandaag.  

 

14u30 - 16u: rondleiding in de expo ‘Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België’ 

Locatie: Bozar, Brussel 

Gidsen: Deeviet Caelen en Isabel vermote (2 groepen) 

Tijdens de rondleiding diep je, samen met Deeviet Caelen of Isabel Vermote, de inzichten uit de lezing verder uit aan de hand van gerichte vragen en grondige analyse van de werken. 

Bozar viert 100 jaar surrealisme met een tentoonstelling rond de beroemde avant-gardestroming in België over een periode van maar liefst 60 jaar. 1924: net als in Parijs starten ook in ons land de surrealistische activiteiten met gedurfde pamfletten van onder meer dichter Paul Nougé. De eigenzinnige surrealisten in België gaan voorbij aan het louter esthetische – ze willen de wereld transformeren met hun subversieve kunst. In Histoire de ne pas rire schenken we extra aandacht aan hun internationale contacten, de politiek-historische achtergrond en belangrijke vrouwelijke kunstenaars. Met werk van o.a. Paul Nougé, René Magritte, Jane Graverol, Marcel Mariën, Rachel Baes, Leo Dohmen, Paul Delvaux en ook Max Ernst, Yves Tanguy, Salvador Dalí, Georgio de Chirico en vele anderen. 

INSCHRIJVEN
 

Inbegrepen zijn de lezing en rondleiding. Het inkomticket is niet inbegrepen in de deelnameprijs. Inkom via museumpas is gratis maar moet ook gereserveerd worden.

  • vr, 29/03/2024: 10:30 - 13:00 in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel
  • vr, 29/03/2024: 14:30 - 16:00 in Bozar, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

 

TAAL (NL)
 
TIJDSTIP

10:30 - 13:00 (KMSKB)
14.30 - 16:00 (Bozar)

 

ONTHAAL

KMSKB
Auditorium B
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel

 

TARIEVEN

€ 37,00: niet-ledentarief
€ 33,00: ledentarief

 

INFORMATIE

info@amarant.be
T + 32(0)9 269 17 40