Deze activiteit vindt enkel plaats in het Engels. 

"Wat is de capaciteit van kunst – in en voor het openbare leven, in tijden van gemeenschapsvorming en internationale wetsovertreding?" Deze vraag vormt al meer dan twintig jaar de leidraad voor het werk van de kunstenaar Jeremiah Day, in diverse media en contexten. In Means and Ends neemt hij de hedendaagse kunstgalerie – een essentiële maar vaak onderbelichte instelling – als uitgangspunt. 

 

Deze performance onderzoekt kernvragen: wat zijn de verantwoordelijkheden van kunstenaars en instellingen? Hoe gaan vrijheid en zelfcensuur samen? En welke vormen van samenwerking zijn nodig om publieke culturele ruimtes te creëren en te onderhouden? Het stuk is ontstaan uit gesprekken met Eléa De Winter, gastredacteur van een nummer van De Witte Raaf over de kunstmarkt (juli 2025), en uit Day’s worsteling met de economische, culturele, persoonlijke en politieke spanningen binnen dit veld.

 

Jeremiah Day (°1974, USA) is kunstenaar, denker en performer. Zijn werk, geïnspireerd door 'nieuwe dans' en met name Simone Forti's Logomotion, combineert beweging, storytelling en publieke betrokkenheid. Hij is lid van K77 Studio in Berlijn en zijn performances en installaties zijn onder andere te zien geweest in Centre Pompidou (Parijs) en verzameld door het Stedelijk Museum (Amsterdam) en Frac Champagne-Ardenne. Day werkt sinds 2005 nauw samen met Ellen de Bruijne Projects (Amsterdam) en sinds 2007 met Arcade (Londen). In 2022 was zijn werk over de herinnering aan Julian Lahaut te zien in Project Palace, a centenary een tentoonstelling ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van BOZAR.

Gepresenteerd als voorbode van het julinummer van De Witte Raaf’s, nodigt Means and Ends uit tot reflectie over de rol van kunst, haar markt en haar actoren in het publieke leven in het hedendaagse openbare leven.

 

 

Over Eléa De Winter 

Eléa De Winter (°1994) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent en behaalde haar diploma in 2021. Sinds oktober 2023 bereidt ze een doctoraat voor over de kunstmarkt in België tussen 1933 en 1960 aan de Université Libre de Bruxelles, in samenwerking met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de Technische Universität Berlin en CegeSoma. Haar doctoraat maakt deel uit van het ProvEnhance-project – Enhancing the provenance data of the collections of the RMFAB since 1933. Ze is tevens verbonden onderzoeker bij de onderzoeksgroep Art in Belgium since 1945 (KB45, Universiteit Gent) en BAMLab – Brussels Art Markets Laboratory (ULB). 

 

TAAL:

Engels

 

Tijdstip:

15:30 - 16:30

 

Onthaal:

KMSKB
Forum
Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel

 

Tarieven:

Gratis toegang - Reserveren is niet nodig

 

INFORMATIE:

elea.dewinter@fine-arts-museum.be