Woord van de directeur

Samen met het hele team van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België heet ik u van harte welkom.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) zijn de meest bezochte musea van het land en omvatten de belangrijkste nationale collectie beeldende kunst. 20 000 kunstwerken en zes musea vertellen onze geschiedenis, van de 15de tot de 21ste eeuw, via de schilderkunst, de beeldhouwkunst en de tekenkunst. De KMSKB, opgericht door Napoleon Bonaparte in 1801, valoriseren dit prestigieuze erfgoed door het zij aan zij te plaatsen met de uitdagingen van de eigentijdse maatschappij.

De opdrachten van de KMSKB ontwikkelen zich rond twee hoofdmissies: zij vormen zowel een internationaal centrum voor wetenschappelijk onderzoek als een omgeving waar het kunstpatrimonium gedeeld wordt met een zo breed mogelijk publiek. De Musea hebben als doel het cultureel erfgoed van de Belgische Staat te bewaren, te bestuderen en te verrijken, en spelen ook een rol in zijn culturele, economische en sociale ontwikkeling.

De Musea zijn toegankelijk voor iedereen. Als ware pioniers anticiperen zij op de verwachtingen van de bezoekers, stellen publieksprogramma’s op maat voor en variëren hun didactische aanpak. Ontroering en plezier maken integraal deel uit van de steeds hernieuwde bezoekerservaring. De initiatieven van de KMSKB helpen meebouwen aan de hedendaagse identiteit en vervullen de nieuwe generaties met creativiteit.

De verankering van deze waarden gaat gepaard met een internationale positionering: de KMSKB nemen deel aan tal van internationale tentoonstellingen (meer dan 60 per jaar), dragen actief bij tot het wetenschappelijk onderzoek en trekken bezoekers uit alle hoeken van de wereld aan (meer dan 65% buitenlandse bezoekers).

Michel Draguet

Algemeen directeur