De Musea De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: een prestigieuze collectie van 20.000 kunstwerken
De collecties van de Koninklijke Musea zijn een afspiegeling van de geschiedenis van de beeldende kunst – schilderkunst, beeldhouwkunst, tekeningen – van de 15e eeuw tot vandaag: Vlaamse primitieven, Pieter Bruegel, Dirk Bouts, Peter Paul Rubens, Jacques Jordaens, Jacques Louis David, Auguste Rodin, James Ensor, Paul Gauguin, Fernand Khnopff, Henry Moore, Paul Delvaux, René Magritte, Marcel Broodthaers, enz.
Deze parel van de Belgische culturele instellingen omvat verschillende collecties: het Musée Old Masters Museum, het Musée Modern Museum, het Musée Wiertz Museum en het Musée Meunier Museum, het Musée Magritte Museum en het Musée Fin-de-Siècle Museum.
Ontdek de culturele hotspot in hartje Brussel: in het Musée Magritte Museum vindt u een uitzonderlijk ensemble werken van de Belgische surrealist René Magritte (1898-1967), een van de beroemdste kunstenaars ter wereld. Met meer dan 200 stukken is het de allergrootste Magritteverzameling. Het museum, een tentoonstellingsoppervlakte van 2500 m² ingericht volgens hedendaagse museologische normen, geldt als de internationale referentiecollectie bij uitstek van het oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar.
Ensor, Khnopff, Spilliaert, Horta, Rodin, Gauguin, Boch, Bonnard, … : meer dan 120 kunstenaars wachten je op in het Fin-de-Siècle Museum!
Duik in het hart van het bruisende Brussel van de jaren 1900 met haar waaier aan kunststromingen en disciplines – van impressionisme tot Art Nouveau, van schone kunsten tot opera.
De voortreffelijke collectie oude kunst, getuige van een rijkgevuld verleden, omvat de periode van de 15e tot de 18e eeuw. De schilderijen in het Musée Old Masters Museum zijn van onschatbare waarde: Vlaamse primitieven en werk van talrijke kunstenaars uit creatieve tijdperken zoals de Vlaamse renaissance en barok - Memling, Bosch, Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens, enz.
De collectie moderne en hedendaagse kunst van de KMSKBomsluit werken van het einde van de 18de eeuw - waaronder de beroemde Dood van Marat (Jacques-Louis David, 1748°) - tot vandaag.
De atelierwoning van de schilder en beeldhouwer Constantin Meunier (1831-1905) in Elsene is helaas nauwelijks bekend bij het grote publiek. Honderdvijftig werken zijn er tentoongesteld, waarvan een aantal monumentale formaten, evenals bronzen in alle afmetingen. Het oeuvre van deze kunstenaar, dat doortrokken is van de industriële, politieke en sociale ontwikkelingen in het laat-19e-eeuwse België, geeft een realistisch beeld van de wereld van de industrie en de arbeid.
Laat je meeslepen in het wel heel bijzondere universum van Antoine Wiertz (1806-1865), schilder, beeldhouwer, auteur en een van de meest controversiële romantische kunstenaars. Deze visionaire figuur liet in 1850 dit gigantische atelier bouwen op kosten van de Belgische staat. Hier hangen niet alleen zijn monumentale schilderijen, geïnspireerd door de grote meesters uit het verleden – Rubens, Michelangelo en Rafaël –, ook zijn talloze kleine schetsen hebben er een plaats gevonden.