Musée Wiertz Museum

musée wiertz museum – Exhilaration and glorification.

Helemaal in de sfeer van toen: een museum gewijd aan schilder, beeldhouwer en auteur Antoine Wiertz (1806-1865), een controversiële figuur uit de Belgische romantiek.

Wiertz hield van spektakel. Hij schilderde gigantische doeken waarin hij zijn neiging tot het buitenissige kwijt kon – het 8 meter brede Grieken en Trojanen vechten om het lijk van Patroclus bijvoorbeeld – maar hij is ook de geschiedenis ingegaan met zijn dramatische onderwerpen en angstaanjagende taferelen zoals De overhaaste begrafenis. Zijn beroemdste doek is waarschijnlijk wel Twee meisjes of De mooie Rosine, dat een meisje oog in oog met een skelet voorstelt en waaruit duidelijk zijn fascinatie voor de dood en de broosheid van het leven blijkt. Van Wiertz zijn daarnaast ook heel wat portretten en zelfportretten bekend.


Geschiedenis van de collectie

De bouw van deze atelierwoning, gelegen in de Brusselse Leopoldswijk, is het resultaat van afspraken die Wiertz vanaf 1850 met de Belgische overheid begon te maken. In het jaar na zijn dood werden alle werken uit zijn atelier aan de Belgische staat overgedragen. Sinds 1868 maakt het museum deel uit van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Adres

Musée Wiertz Museum
Vautierstraat 62
1050 Brussel

+32 (0)2 648 17 18
info@fine-arts-museum.be

Het Wiertz Museum is opnieuw toegankelijk.

COVID SAFE TICKET: de CST is niet verreist in het Wiertz Museum

Openingsuren

Dinsdag tot en met vrijdag: van 10:00 - 12:00 en van 12:45 - 17:00

Weekends: enkel voor groepen (met museumgids), na reservatie
reservation@fine-arts-museum.be

Sluitingsdagen: gesloten op maandag en volgende feestdagen: 1 januari, 1 mei, 1 november, 11 november, 25 december

Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00

Kaart

Tarieven

Gratis toegankelijk