Culturele groepen & volwassenen Rondleidingen, parcours, tentoonstellingen

Een museum bezoeken is een voorrecht. Onderdeel zijn van een cultureel heden en verleden zorgt voor een ruimer denkkader en werkt inspirerend op korte en lange termijn. In dit leerproces speelt een interactieve rondleiding nog steeds een hoofdrol. Niets kan op tegen het oog in oog staan met het concrete schilderij of beeldhouwwerk onder begeleiding van een ervaren gids.

 

INFORMATIE EN RESERVATIE:

reservatie@fine-arts-museum.be
T + 32(0)2 508 33 33
dinsdag - vrijdag: van 9:00 tot 12:00

 

THema's

TIJDELIJKE TENTOONSTELLINGEN

DE COLLECTIE 

MEESTERWERKEN   |   OLD MASTERS MUSEUM   |   MAGRITTE MUSEUM   |   Wiertz Museum   |   Meunier Museum

DE COLLECTIE THEMATISCH 

KUNST EN MENSENRECHTEN   |   STEL JE EIGEN THEMA VOOR   |   MUSEUM OP MAAT 

FINE-ARTS@HOME

 

TIJDELIJKE TENTOONSTELLINGEN

IMAGINE! 100 Years of International Surrealism.

21 februari 2024 > 21 juli 2024

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het ontstaan van het surrealisme werden een honderdvijftigtal kunstwerken samengebracht uit buitenlandse verzamelingen en het eigen patrimonium van kunstenaars als De Chirico, Picasso, Dali, Ernst, Tanning, Magritte, Graverol, Tanguy, Klee, Arp, Pollock... De tentoonstelling vestigt de blik op de raakvlakken tussen symbolisme en surrealisme en wordt gestructureerd aan de hand van tien thema’s die zowel binnen het symbolistisch als surrealistisch universum aan de orde zijn zoals poëzie, labyrinth, nacht, woud, droom, metamorfose, eros en kosmos. Zo worden er confrontaties aangegaan met kunstenaars als Khnopff, Rops, Redon of Spilliaert.

Meer info over de expo hier

90' | max. 15/groep: 
€ 270 (toegang inbegrepen) – toeslag WE: + € 20

Download hier de transcriptie van de audiogids

MEESTERWERKEN

Wat maakt een werk tot een meesterwerk? We kijken naar enkele topstukken van het museum, een wandeling van de 15e tot de 21e eeuw. Tijdens deze rondleiding maakt u kennis met kunstenaars waarmee we meer dan vijf eeuwen kunstgeschiedenis doorlopen: Rogier Van der Weyden, Pieter Bruegel, Peter Paul Rubens, Rembrandt van Rijn, Rachel Ruysch, Jacques-Louis David, Gustav Wappers, Ossip Zadkine, Sol LeWitt en David Altmejd. Deze rondleiding biedt een krachtige synthese met toch ook oog voor details.

90' | max. 15/groep:
€ 195 (toegang inbegrepen) – toeslag WE: + € 20 – vreemde talen (niet FR/NL/DE): + € 12,50
  

Old masters museum

Kunst is zo oud als de mens. Het moet dan ook aan existentiële noden beantwoorden: herkenning, troost, herinnering of wat we omschrijven als ‘het hogere’. Ontdek de treffende manier waarop kunstenaars van de 15e tot begin 19e eeuw fundamentele thema’s vorm gaven.

90' | max. 15/groep: 
€ 195 (toegang inbegrepen) – toeslag WE: + € 20 – vreemde talen (niet FR/NL/DE): + € 12,50 

Magritte museum 

Een rondleiding met aandacht voor het leven en werk van Magritte en zijn vrienden, de context van het surrealisme. ‘Men kan niet spreken over het mysterie, men moet erdoor gegrepen zijn’ is één van de vele uitspraken van René Magritte (1898-1967). Tijdens deze rondleiding worden we ons bewust van de methoden die de kunstenaar gebruikte om het mysterie op te roepen. 

Brussel viert de 100ste verjaardag van het surrealisme, en hierdoor zullen enkele werken van René Magritte intra en extra muros reizen om in andere tentoonstellingen en musea te pronken. Het Magritte Museum maakt van deze gelegenheid gebruik om een dialoog te creëren tussen het fascinerende universum van René Magritte (1898-1967) en de poëtische creaties van Jean-Michel Folon (1934-2005).

90' | max. 15/groep:

€ 195 (toegang inbegrepen) – toeslag WE: + € 20 – vreemde talen (niet FR/NL/DE): + € 12,50 

wiertz museum

In het hart van de Europese wijk bevindt zich de atelierwoning van Antoine Wiertz (1806-1865). Deze bevlogen schilder-beeldhouwer wilde niet minder dan Rubens overtreffen. Dit museum vormt een uitstekende gelegenheid om de grote romantische thema’s te ontdekken: de liefde, het heldendom, de dood, de rechtvaardigheid en de vrijheid. 

60' | max. 15/groep:
€ 75 (gratis toegang) – toeslag WE: + € 20 – vreemde talen (niet FR/NL/DE): + € 12,50 

Meunier museum

De schilder en beeldhouwer Constantin Meunier (1831-1905) was gevoelig voor de maatschappelijke ontwikkelingen van zijn tijd. Hij stelt zich tot doel de werk- en levensomstandigheden van gewone mensen waardig weer te geven. Op het einde van zijn leven was hij vermogend genoeg om een huis met atelier te bouwen, het huidige Meuniermuseum. 

60' | max. 15/groep:
€ 75 (gratis toegang) – toeslag WE: + € 20 – vreemde talen (niet FR/NL/DE): + € 12,50 

KUNST EN MENSENRECHTEN

Deze rondleiding benadert de collectie via een aantal thema’s in verband met de mensenrechten zoals gelijkheid, vrijheid, veiligheid, gerechtigheid, asiel en migratie, vrije meningsuiting, sociale en economische rechten, onderwijs, vrouwenrechten, kinderrechten, de doodstraf. Deze thema’s verwijzen naar de ‘Universele verklaring van de Rechten van de Mens’ uit 1948.

 Meer info | video's

90' | max. 15/groep:
€ 195 (toegang inbegrepen) – toeslag WE: + € 20 – vreemde talen (niet FR/NL/DE): + € 12,50 

STEL JE EIGEN THEMA VOOR

Schrijf een mail naar learn@fine-arts-museum.be voor een rondleiding over een eigen thema. Geef ons minstens een maand voorbereidingstijd.

MUSEUM OP MAAT

Rondleidingen op maat van specifieke doelpublieken: blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, maatschappelijk kwetsbare personen en mensen met een beperking, sociale en socio-culturele organisaties (buurthuizen, onthaalcentra voor vluchtelingen, NT2-klassen, OCMW ...).

Bekijk de aparte brochure of neem contact met ons op via museumopmaat@fine-arts-museum.be

FINE-ARTS@HOME

Op ons YouTube-kanaal vind je heel wat video-materiaal over onze verzameling.

https://www.youtube.com/user/FineArtsMuseumsBe 

INFORMATIE EN RESERVATIE:

reservatie@fine-arts-museum.be
T + 32(0)2 508 33 33
dinsdag - vrijdag: van 9:00 tot 12:00