Lager onderwijs Rondleidingen, parcours, tentoonstellingen

Een museum bezoeken is een voorrecht. Onderdeel zijn van een cultureel heden en verleden zorgt voor een ruimer denkkader en werkt inspirerend op korte en lange termijn. In dit leerproces speelt de interactieve rondleiding nog steeds een hoofdrol. Niets kan op tegen het oog in oog staan met het concrete schilderij of beeldhouwwerk onder begeleiding van een ervaren gids.

Het Fin-de-Siècle Museum is gesloten vanaf 3 april 2023. Het Magrittemuseum wordt opgefrist. Van 14 tot 30 maart 2023 zijn er geen Magritterondleidingen en ateliers mogelijk. We verwelkomen jullie graag 31 maart 2023 om Magritte te (her)ontdekken via een ruime selectie van zijn werk. 

 

Thema's

Kijken naar Kunstwerken   |   kunst en emotie   |   Verhalen in het Museum  |   KIJKEN ZOALS RENÉ MAGRITTE   |   ATELIER MAGRITTE    |  stel je eigen thema voor   |   Museum op maat   |   picasso
 
 

Kijken naar Kunstwerken

Je bezoekt voor het eerst een kunstmuseum. Je ziet zoveel verschillende dingen. Wij trakteren je op een gevarieerde rondleiding met volgende ingrediënten: een spannend verhaal dat we van A tot Z ontcijferen; een tekenopdracht die ons beter doet kijken; diepzinnige vragen over kunst; en de zoektocht naar je eigen lievelingswerk. 

90' | max.15 /groep – vrije toegang voor 1 begeleider
€110 (toegang inbegrepen) – toeslag we: + €5 – vreemde taal (niet FR/NL/DE): + €12,50

reserveer

kunst en emotie

Uit een gezicht kan je veel leren. Op straat durven we niet altijd iemand recht in de ogen kijken. Op schilderijen kan dat wel. Je ontmoet lachende gezichten of portretten waarin iemand heel ernstig wil overkomen. Sommige gezichten lijken niet van deze wereld. Ze zijn te perfect, zoals een engel, of te lelijk, zoals een sater. Er zijn de gladde hoofden uit marmer gekapt; er zijn de woeste koppen waar de verf vanaf druipt. Jong, oud, mooi, lelijk, expressief, star, edel, volks: gids en leerlingen ontdekken samen beelden van mensen.

90' | max.15 /groep – vrije toegang voor 1 begeleider
€110 (toegang inbegrepen) – toeslag we: + €5 – vreemde taal (niet FR/NL/DE): + €12,50

RESERVEER

Verhalen in het museum

Schilderijen willen ons iets vertellen. Hoe doen ze dat? Er zijn geen woorden die we kunnen lezen. Er zijn wel figuren die iets uitbeelden. Welke gebaren maken ze? Wie staat op de voorgrond? Welk moment heeft de schilder uitgekozen? We zoeken naar de juiste woorden. We worden de vertellers van het verhaal.

90' | max.15 /groep  vrije toegang voor 1 begeleider
€110 (toegang inbegrepen) – toeslag we: + €5 – vreemde taal (niet FR/NL/DE): + €12,50

RESERVEER

kijken zoals rené magritte

Verbeeld je een nieuwe wereld waarin werkelijk alles mogelijk is! ‘Schilderen is denken’ zei René Magritte. We laten ons betoveren door zijn denkbeelden. Wij trakteren je op een gevarieerde rondleiding met volgende ingrediënten: een boeiende opdracht die ons beter doet kijken; vreemde verhalen die ons anders doen denken; diepzinnige vragen over kunst; en de zoektocht naar je lievelingswerk. 

Pedagogische tools, ideeën... hier. En hier vind je alle video's 'Magritte in 7 dagen'. 

OPGELET! Enkele werken van Magritte zijn soms op reis naar internationale tentoonstellingen. 

Deze rondleiding kan niet doorgaan van 14 tot 30 maart 2023. Van vanaf 31 maart 2023 wordt een ruime selectie van de werken van Magritte getoond.

90' | max.15 /groep – vrije toegang voor 1 begeleider
€110 (toegang inbegrepen) – toeslag we: + €5 – vreemde taal (niet FR/NL/DE): + €12,50

reserveer

Atelier Magritte (rondleiding + atelier)

We kijken zorgvuldig naar enkele schilderijen van René Magritte en proberen zijn manier van werken te begrijpen. In de museumzalen bestuderen we hoe hij de werkelijkheid anders weet te verbeelden. In het atelier zetten we het kijken om in doen aan de hand van verschillende materialen en technieken. Zijn ook wij in staat het onmogelijke te tekenen?

Deze rondleiding kan niet doorgaan van 14 tot 30 maart 2023. Van vanaf 31 maart 2023 wordt een ruime selectie van de werken van Magritte getoond.

120' | max.12/groep – vrije toegang voor 1 begeleider
€125 (toegang inbegrepen) – toeslag we: + €10 – vreemde taal (niet FR/NL/DE): + €12,50

reserveer

stel je eigen thema voor

Misschien wil je een klasproject bekronen met een museumbezoek. Zend een mail naar learn@fine-arts-museum.be voor een activiteit rond jouw thema. Geef ons minstens een maand de tijd om ons voor te bereiden.

Museum op maat

Wij organiseren rondleidingen op maat van specifieke doelgroepen die extra ondersteuning nodig hebben. Bekijk de aparte brochure of neem contact met ons op via museumopmaat@fine-arts-museum.be

P'LABO PICASSO !

Van het eerste tot het zesde leerjaar

Ontleden, tekenen, plakken, samenstellen… is dit een Picasso? Picasso is zonder twijfel de bekendste naam uit de moderne kunst! In deze expo bekijken we de wereld door de ogen van deze briljante Spaanse kunstenaar. We ontdekken hoe en waarom hij schilderijen vanuit nieuwe invalshoeken opbouwt. Welke artistieke middelen en technieken gebruikt hij? Maakte jij ooit een collage of assemblage? Tijdens vijf creatieve activiteiten leven we in Picasso’s atelier-laboratorium!

volzet