Je ziet altijd meer een laagdrempelig kunstboek

Brusselleer, het Brussels centrum voor Basiseducatie, in samenwerking met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Belgiël (KMSKB) en Wablieft, presenteren de gloednieuwe publicatie "Je ziet altijd meer". Dit kunstboek, volledig op maat van laaggeletterde (jong)volwassenen, neemt je mee op sleeptouw langs werken uit de KMSKB.


Eén op vijf Vlamingen heeft moeite met teksten lezen. Eén op vier Vlamingen haakt af als lezen iets meer moeite kost. Ook een grote groep anderstaligen vindt lezen in het Nederlands moeilijk. Een kunstboek dat laagdrempelig is voor deze volwassenen was tot nu toe onbestaande. Het boek "Je ziet altijd meer" leidt hen op een toegankelijke manier door de wereld van de kunst. De 17 inspirerende kunstwerken in dit boek komen uit de collecties van de KMSKB.

De publicatie telt 45 pagina’s met kleurenfoto’s en teksten in toegankelijke taal. Je kan het boek zowel in de klas, thuis als in het museum zelf gebruiken. Op de website van Wablieft is bovendien een uitgebreid pedagogisch dossier terug te vinden met kant-en-klare lestips.


De publicatie "Je ziet altijd meer" is een initiatief van het Centrum voor Basiseducatie Brusselleer in samenwerking met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en Wablieft, en kwam tot stand met steun van Literatuur Vlaanderen.
Het boek kan je in de KMSKB kopen of online bestellen via Wablieft en kost 10 euro.

 

René Magritte

Het is rustig in het huis.

De luiken zijn dicht.

De nacht is daar.

Alleen boven brandt het licht.

 

Donker en kalm is het water.

Het is een spiegel.

Je kan hetzelfde zien,

het huis en de bomen,

het warme licht rond de lantaarn.

Toch is het anders.

 

Hoog zijn de bomen.

Ze zijn zwart als de nacht.

Waarom is het boven hun toppen dan overal zo licht?

 

Het is dag in de nacht.

Het is nacht in de dag.

Alles is samen.

 

  

 

Tekst : Isabel Kennis (Brusselleer), eindredactie Marianne Knop (KMSKB)
Coördinatie : Isabel Vermote (KMSKB)
Beeld: René Magritte – Het Rijk der Lichten (1954)

 

Museum op maat

Het programma ‘Museum op Maat’ biedt rondleidingen, creatieve parcours, ateliers en thema-activiteiten aan op maat van specifieke doelgroepen. Zo krijgt iedereen de kans om op een persoonlijke en aangepaste manier het museum te bezoeken, los van handicap, cultuur, taal of welke beperking ook.

Contacteer ons via museumopmaat@fine-arts-museum.be of bezoek onze pagina hier