Crowdfundingcampagne voor de restauratie van een bijzonder werk van James Ensor

Gepubliceerd op 03.04.2024

KBR en de KMSKB lanceren een crowdfundingcampagne voor de restauratie van een bijzonder werk van James Ensor.

NEEM DEEL AAN DIT UNIEKE INITIATIEF EN HELP MEE DIT KOSTBARE ERFGOED TE BEWAREN!

Uw steun is cruciaal om de restauratie te versnellen van het Rousseau-album, een uniek album met tekeningen van James Ensor. Dit bijzonder stuk erfgoed bevat de intieme briefwisseling tussen de Belgische kunstenaar James Ensor en de familie Rousseau.

Het Rousseau-album

Dit album met tekeningen en geïllustreerde brieven dateert uit 1883 en maakt deel uit van de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). Het wordt momenteel uitzonderlijk tentoongesteld op de tentoonstelling “James Ensor. Inspired by Brussels”. Sinds de monografische tentoonstellingen in het MoMA in New York en Musée d'Orsay in Parijs in 2009-2010 was het niet meer te zien.

Het album bevat werken in aquarel, potlood, houtskool en pen en inkt op papier. Mariette Rousseau, een goede vriendin van Ensor, verzamelde de tekeningen en brieven nauwgezet in een album. Het is problematisch dat zowel het papier waarop deze zijn gekleefd als het tussenlegpapier die de bladen van elkaar scheidt, zijn verzuurd. Ook de band is gedeeltelijk losgekomen. Omdat de toestand van het album met de dag verslechtert, moet het dringend worden gerestaureerd.

Bijdragen worden ingezameld tot en met 2 juni 2024.

Meer info, doneer

Een initiatief van KBR, in samenwerking met de KMSKB.

Foto:

Tekening van James Ensor uit het album met tekeningen en geïllustreerde brieven bekend als het "Rousseau-album", 1883. Collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. © KBR

Deze tekening staat verborgen op de achterkant van een van de brieven. Ze stelt een slot voor in de vorm van een hart, met de silhouetten van Mariette en James, die de sleutel ervan in zijn hand houdt.