Een visuele beperktheid mag geen hinder zijn om een museum te bezoeken. Dit is een standpunt dat de KMSKB al meer dan 20 jaar vasthoudt.

Om de inclusie van blinden en slechtzienden te bevorderen, organiseert de afdeling "Museum op Maat" van de dienst publieksbemiddeling regelmatig aangepaste rondleidingen voor groepen. De Koninklijke Musea hebben ook een aantal voorzieningen ingebouwd, zoals audiogidsen met audiobeschrijvingen en tactiele reproducties van werken in de galerijen voor blinde en slechtziende bezoekers.

Het is dus niet meer dan logisch dat onze Musea samenwerken met het Brailleliga voor de "Tactile Tour" in Brussel, een reizende tentoonstelling ontworpen en gemaakt voor blinden en slechtzienden door Rémy Closset met de Franse vereniging Valentin Haüy. 12 reproducties van schilderijen of wandtapijten, gemodelleerd op een computer en gemaakt met een 3D-printer, zullen van 6 tot 18 november 2023 te zien zijn in de Brailleliga (Engelandstraat 57, 1060 Brussel).

De 3D printtechniek zorgt voor een nauwkeurige, gedetailleerde en stevige weergave. Deze middelen, gekoppeld aan een aangepaste audiodescriptie, stellen blinden en slechtzienden in staat om een werk in al zijn facetten te begrijpen.

Ter gelegenheid van de aankomst van de Tactile Tour in Brussel, zal de Brailleliga de KMSKB eren met een uniek geschenk: een reproductie in reliëf van "De val van Icarus", een van de meesterwerken van ons Oldmasters Museum. Tijdens de tentoonstelling worden in samenwerking met de Brailleliga aangepaste rondleidingen door de collecties van KMSKB georganiseerd. Ter afsluiting van de "Tactile Tour" op zaterdag 18 november is er ook een voorstelling gepland in het Magritte Museum, met de activering van de sokkel - voorzien van brailleschrift - van het werk "Naakt zicht" van Fabrice Samyn.

Zoveel mogelijkheden voor onze musea om diversiteit in de museumbeleving te bevorderen.