Op 18 en 19 maart organiseerden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (RMFAB) de eerste workshop van het project ProvEnhance: Enhancing the provenance data of the collections of the Royal Museums of Fine Arts of Belgium (RMFAB) since 1933. Wetenschappelijke studie, digitale valorisatie en narratief in context.

Programma voor de eerste workshop

ProvEnance workshop 1

Op de eerste dag kreeg de museumgemeenschap de kans om de huidige state of the art en internationale best practices in herkomstonderzoek te ontdekken. De tweede dag was gewijd aan de presentatie en bespreking van het initiële projectonderzoek door Fenya Almstadt, Eléa De Winter & Alexandre Leroux.

 Het ProvEnhance-project, gefinancierd door de Belgische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid (BRAIN-programma), wil in België een infrastructuur voor herkomstonderzoek ontwikkelen voor vragen die verband houden met de Tweede Wereldoorlog. De vruchtbare uitwisselingen die plaatsvonden tijdens de twee dagen toonden de interesse van alle belanghebbenden om bij te dragen aan het herkomstonderzoek in België.

Projectpartners

Dit evenement bracht de projectpartners (Royal Museums of Fine Arts of Belgium, Université libre de Bruxelles, Technische Universität Berlin, CegeSoma), the international committee (Belvedere Research Center, Getty Research Institute, INHA – Institut national d’Histoire de l’Art, Leuphana University, RKD – Netherlands Institute for Art History, Kazerne Dossin and KMSKA - Royal Museum of Fine Arts of Antwerp), conservatoren van verschillende musea voor Schone Kunsten in België, onderzoekers en professoren, alsook grote veilinghuizen samen.

In de komende 4 jaar zullen nog meer evenementen worden georganiseerd, waaronder een internationale conferentie in 2025.