Tentoonstelling Dalí en Magritte lokken recordaantal van 195.133 bezoekers

Gepubliceerd op 20.02.2020

De tentoonstelling Dalí & Magritte die op zondag 16 februari in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) werd afgesloten, trok in totaal 195.133 bezoekers. Daarmee is Dalí & Magritte de meest bezochte tentoonstelling van de KMSKB in de afgelopen twintig jaar : een écht record!

Het museum registreerde pieken van boven de 5.000 bezoekers in het weekend. Om de wens van het publiek in te willigen, werd de tentoonstelling - die vaak uitverkocht was - uitzonderlijk 7 dagen per week (inclusief maandag) geopend sinds vanaf 23 december. Ze werd ook met een week verlengd tot 16 februari 2020. 

Verschillende factoren kunnen dit indrukwekkende succes verklaren. Voor de allereerste keer bood de tentoonstelling een originele en onverwachte dialoog tussen Salvador Dalí en René Magritte, de twee grootste iconen van het surrealisme. Ze bereikte ook een zeer breed publiek, van de jongste tot de oudste, van de nieuwste tot de meest doorgewinterde kunstliefhebbers. Elke bezoeker kon er topstukken ontdekken, maar verder ook de persoonlijke, filosofische en esthetische banden tussen Dalí en Magritte verkennen. Meer dan 40 internationale musea (TATE, SF MoMA, MET, Guggenheim, Centre Pompidou, enz.) en privécollecties leenden hun meesterwerken uit voor dit unieke evenement.
Een museumbelevenis vol emotie dus, mede dankzij de bijzondere culturele bemiddeling die de bezoekers stimuleerde om te dromen, om eigen creaties te maken en te delen.

 

Een ongelooflijke publieksparticipatie
Vier creatieve ruimtes* in de tentoonstelling dompelden de bezoekers onder in het artistieke proces van Dalí en Magritte, op een speelse en participatieve manier. Een groot aantal bezoekers maakten eigen originele kunstwerkjes in deze ruimtes waar ze hun artistieke experimenteerlust de vrije loop lieten. Meer dan 5.000 prachtige tekeningen, schetsen en “cadavres exquis” werden zo gemaakt door jonge en oude kids, blijkbaar enorm geïnspireerd door de beroemde surrealisten.

Drie professionele illustratoren - Fabrice Lavollay, Piotr W. Osburne en David Peeters - werden door het museum en Bruzz uitgenodigd om deze ongelooflijke creaties van het publiek te komen ontdekken. Elke illustrator maakte een persoonlijke selectie van tekeningen die hem geraakt, geprikkeld of geïnspireerd hebben.

> bekijk hier de videoreportage van Bruzz

Om het plezier te verlengen, zal deze selectie voor iedereen zichtbaar zijn in het Magritte Museum (verdieping -1) vanaf 28 februari 2020. Gratis toegang! Daarnaast zullen de drie illustratoren elk een exclusief werk tentoonstellen - speciaal gemaakt voor het museum. De tekeningen zullen hun persoonlijke interpretatie van de dialoog tussen Dalí en Magritte illustreren.

 

*De ateliers werden ontworpen onder de artistieke leiding van Lluís Sabadell Artiga (Cuscusian*s), in nauwe samenwerking met een kern van cocreatoren uit de diensten van het museum en met mensen van buitenaf (kunstenaars, gidsen, kinderen en mensen uit het onderwijs).