FED-tWIN "TYPE" Een genderbril opzetten: verhalen en geschiedenis in het museum (collecties en archieven)
2022 > 2032
Promotor(s) : Inga Rossi-Schrimpf (MRBAB), Alexander Streitberger (Uclouvain, CERTA)
Onderzoeker(s) : Audrey Lasserre (MRBAB / Uclouvain, CERTA)
Het onderzoeksproject “Gender” is ontworpen om een antwoord te bieden op een van de belangrijkste zorgen van onze samenleving, waarvan museumruimtes een integraal onderdeel zijn: reflectie op genderkwesties en representaties (sociale geslachten en seksualiteiten).
Door de kwestie van verhalen te koppelen aan die van geschiedenis, in het hart van het museum en vanuit een genderperspectief, probeert het onderzoek nieuw licht te werpen op de rol die musea kunnen spelen binnen een samenleving en een beleid die prioriteit geven aan gendergelijkheid en inclusie. In die zin werkt het project met archieven en collecties, maar ook altijd met het publiek.
De wetenschappelijke doelstellingen kunnen in drie hoofdgebieden worden samengevat:
1) Het beoordelen van de plaats die vrouwelijke kunstenaars krijgen en wat er over hen gezegd wordt, en het (dis/her)kwalificeren van hun producties, wat leidt tot een algemene reflectie over de “waarde van kunst” en dus over wat als kunst beschouwd wordt en wat een “museumwerk” is.
2) Rekening houden met de categorie gender, die een machtsverhouding impliceert, voor de analyse van voorstellingen om aan te tonen dat gender een sociale en historische constructie is, en dat de artistieke productie daar niet slechts een weerspiegeling van is, zonder daarom de relatie tussen kunstwerken en gender, en tussen esthetiek en genderkwesties uit het oog te verliezen.
3) Werken aan niet-heterocentrische verhalen, d.w.z. verhalen en representaties van andere seksualiteiten dan de normatieve heteroseksuele seksualiteit. In deze zin is “queer”, dat verwijst naar een niet-binaire benadering van gender en seksualiteit, een ander “tool” voor het herontdekken van collecties en archieven.
Het “Gender”-project, dat kunstgeschiedenis, conceptuele en methodologische gendertools en narratieve analyse combineert, sluit volledig aan bij de studie van modaliteit, de term die de manier van spreken aanduidt, de specifieke vormen en houdingen waarmee iets gepresenteerd wordt. Het is gebaseerd op tekstuele analyse van verhalen en hun poëtica: bronnen, manieren om het verhaal te vertellen (narratief), alsook de kwestie van focus of standpunt, gezien door een genderbril.
Contact: audrey.lasserre@fine-arts-museum.be / audrey.lasserre@uclouvain.be