KMSKB-Getty Paper Project Curatorial Fellowship

2020 > 2022

Promotor(s) : Dr. Inga Rossi-Schrimpf

Onderzoeker(s) : Willemijn Stammis (Curatorial Fellow)

In januari 2018 lanceerde de Getty Foundation The Paper Project: Prints and Drawings Curatorschip in the 21st Century, als initiatief om de curatoriale praktijk op het gebied van de grafische kunsten internationaal te versterken. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten sloten zich in 2020 aan bij The Paper Project.

Prenten en tekeningen geven een buitengewoon inzicht in het artistieke proces van enkele van de meest gevierde kunstenaars uit de westerse kunstgeschiedenis en zijn vaak belangrijke kunstwerken op zich. Het Paper Project is opgezet om de conservatoren van prenten en tekeningen te helpen navigeren door de eisen van het 21e eeuwse museum, zowel door het behoud van traditionele vaardigheden die door generaties van specialisten zijn doorgegeven, als door het toegankelijk maken van hun collecties voor het hedendaagse museumpubliek. Sindsdien zijn talrijke beurzen toegekend en hebben verschillende musea en collecties uit de hele wereld zich aangesloten bij het Paper Projet, waaronder het Metropolitan Museum of Art in New York, het British Museum in Londen, het Kupferstichkabinett van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden, het Musée d'Art décoratif in Parijs en het Van Gogh Museum in Amsterdam.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten hebben zich in 2020 aangesloten bij het Paper Project en bieden in hun afdeling een Curatorial Fellowship aan voor werken op papier voor moderne kunst, dat voornamelijk bestaat uit tekeningen, pastels en aquarellen, maar ook uit foto's en prenten van kunstenaars die in 1748 en later zijn geboren. De troeven van de collectie zijn de laat 19de eeuwse Belgische kunst, de Belgische abstracte kunst van de jaren 1920 en de jonge generatie na 1945 met 'La Jeune Peinture Belge' en CoBrA. Hoogtepunten zijn grote verzamelingen werken van Fernand Khnopff, James Ensor, Léon Spilliaert, Jean Delville, Rik Wouters, Jozef Peeters, Felix De Boeck, René Magritte, Paul Delvaux, Pierre Alechinsky, Gaston Bertrand, Marcel Broodthaers en belangrijke werken van buitenlandse kunstenaars zoals Vincent Van Gogh, Odilon Redon of Marc Chagall. Ze worden momenteel aan het publiek getoond door middel van tijdelijke tentoonstellingen en roterende tentoonstellingen in het Magritte- en Fin-de-Siècle Museum.

De twee jaar durende beurs in verband met deze 'fin-de-siècle'-collectie zorgt voor een brede curatoropleiding op het gebied van catalogisering, collectiebeheer, onderzoek, tentoonstellingen en aanwinsten. Het zal zich vooral richten op historisch en iconografisch onderzoek ter voorbereiding van de rotaties in het Fin-de-Siècle Museum en de voorbereiding van een publicatie over (de collectie van) Belgische tekeningen, pastels en aquarellen uit de periode 1868 tot de Eerste Wereldoorlog. Het zal ook de toegankelijkheid binnen de online catalogus ondersteunen.

 

Contact: Paperproject@fine-arts-museum.be

 

The Paper Project
Fin-de-Siècle Museum