Portretten van Frans Hals Een familiereünie

Liesbeth De Belie, Lawrence W. Nichols & Pieter Biesboer, 2018, 112 p.

Frans Hals, Portret van de familie Van Campen in een landschap (fragment), olieverf op doek, ca. 1623–25. Toledo Museum of Art, Toledo, Ohio.

Frans Hals (1582/83-1666) behoort tot de belangrijkste portretschilders van de Hollandse Gouden Eeuw. Deze tentoonstelling Portretten van Frans Hals: een familiereünie is de eerste die aan zijn familieportretten is gewijd en belicht, samen met de bijbehorende catalogus, zijn vier familieportretten, naast verwante werken van de kunstenaar. Ze behandelt het thema van de familieportretkunst van Hals als geheel en plaatst die kunst in de context van zijn volledige oeuvre.

Het idee van deze tentoonstelling ontstond na de verwerving van het Familieportret in een Landschap van Frans Hals door het Toledo Museum of Art in 2011, evenals door de recente conservatie van Drie kinderen van de familie Van Campen uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Deze werken vormden oorspronkelijk één compositie, maar werden om onbekende redenen eind 18e of begin 19e eeuw van elkaar gescheiden. De catalogus brengt de bewaarde delen van het schilderij van Toledo/Brussel opnieuw samen en stelt een reconstructie voor. Daarnaast wordt onderzocht hoe de vier composities zijn opgebouwd, welke symbolische elementen ze bevatten en wat we over de afgebeelde figuren weten. Tot slot komen ook enkele nieuwe ontdekkingen over de familie Van Campen aan bod, waarbij die familie binnen de Haarlemse maatschappij in de vroege jaren 1600 wordt geplaatst.

Sleutelwoorden: Portretten van Frans Hals: Een familiereünie

Publicaties