Bruegel. The Originals 450 jaar na zijn dood, zetten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België BRUEGEL extra in de verf

Gepubliceerd op 09.09.2019

Precies 450 jaar geleden stierf Pieter Bruegel de Oude in Brussel. Vanaf zondag 15 september 2019, wordt deze iconische kunstenaar nog eens extra in de verf gezet met “Bruegel. The Originals” in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB), die de op één na grootste verzameling schilderijen van Bruegel de Oude ter wereld bewaren.

 

De KMSKB hebben nog tal van projecten in petto voor het einde van dit Bruegeljaar 2019. Deze week worden de laatste schilderijen van de meester opgehangen in de net gerenoveerde Bruegelzaal. De originele werken zitten nu allen veilig in “climaboxen” die de broze panelen beschermen van de buitenlucht.

Een speciaal uitgetekend Bruegel-familieparcours (“Destination Bruegel”) neemt jong en oud mee op zwerftocht door het Museum, met verkennings- en doe-opdrachten bij de kunstwerken van Bruegel en zijn voorgangers. Daarnaast kunnen de bezoekers Bruegels universum digitaal beleven in de immersieve “Bruegel Box” waaraan voor deze gelegenheid twee nieuwe films over de twee wintertaferelen uit de collectie zijn toegevoegd. Er werd ook een nieuw audioparcours doorheen het Old Masters Museum uitgestippeld. Met 15 luisterpunten en een bezoekersgids kan iedereen de originele Bruegels, maar ook de inspiratiebronnen en navolgers van de renaissance meester (her)ontdekken.

Met “Bruegel. The Originals” wensen de KMSKB dat de nationale en internationale bezoekers vooral de originele werken van Bruegel van dichtbij komen bekijken en met hen interageren. “Bruegels schilderijen worden ook wel conversatiestukken genoemd”  zegt Tine Meganck, Bruegelexpert in de KMSKB. “Ze zetten niet alleen aan tot contemplatie en reflectie, maar ook tot conversatie en gesprek tussen toeschouwers, een kostbaar goed in de polariserende maatschappij waarin Bruegel leefde en werkte, en nog steeds héél actueel.”
 

Internationale uitstraling

Van 10.09 tot 16.09.2019 kunnen Bruegel fans in Tokyo Bruegels meesterwerken virtueel ontdekken in de “Bruegel Box” van de KMSKB die voor het eerste  buiten België wordt getoond. De Japanse pers toonde zich – al vóór de opening – bijzonder enthousiast over het vernieuwende concept.

Van 26 tot 28.09.2019 organiseren de KMSKB in Rome, samen met de Academia Belgica en de Università di Genova de internationale conferentie “Bruegel e l’Italia”. Bruegels landelijke taferelen incarneren de Lage Landen maar overstijgen ook altijd het lokale. In zijn hybride landschappen duiken vaak Alpijnse rotsformaties op, zoals Bruegel ze observeerde op zijn tocht naar en van Italië (1552-1554). De doelstelling van de conferentie is om Bruegels ontmoeting en dialoog met Italië te re-evalueren vanuit een breed cultuur-historisch perspectief en in het licht van het meest recente onderzoek.

Activiteiten rond Bruegel

De KMSKB honoreren hun Bruegel-herdenking ook nog met verschillende andere projecten zoals: de 2de editie van het boek “De val van de opstandige engelen” (Silvana Editoriale, sept 2019, nu ook in het Nederlands en het Frans); rondleidingen voor groepen, scholen, en ook blinden en slechtzienden; de performance van hedendaagse kunstenares Samah Hijawi (4-5.12.2019).

 

Deze projecten zijn tot stand gekomen dankzij de financiële steun van Toerisme Vlaanderen.