Opening van de tentoonstelling Dalí & Magritte en de 10de verjaardag van het Magritte Museum
Gepubliceerd op 17.10.2019
Van 11 oktober 2019 tot 9 februari 2020 wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een uitzonderlijke tentoonstelling aan Salvador Dalí en René Magritte. Negentig jaar na hun allereerste ontmoeting belicht deze tentoonstelling voor het eerst de persoonlijke, filosofische en esthetische band tussen de twee grootste iconen van het surrealisme. Aan de hand van meer dan 100 schilderijen, sculpturen, tekeningen en foto’s, gaat Dalí & Magritte dieper in hun relatie, waarin invloed, dialoog en rivaliteit een belangrijke rol spelen. Meer dan 40 internationale musea en privécollecties hebben hun meesterwerken uitgeleend voor dit unieke evenement.
De tentoonstelling maakt deel uit van de festiviteiten rond het 10-jarig jubileum van het Magritte Museum, dat sinds 2009 al meer dan 3 miljoen bezoekers verwelkomde. Om dit speciale jubileum te herdenken, installeert de Amerikaanse kunstenaar Joseph Kosuth – pionier van de conceptuele beweging – een werk in het Magritte Museum. De monumentale installatie van 3,40m op 10m, wordt deze donderdag 10 oktober 2019 ingehuldigd in aanwezigheid van de kunstenaar.
De tentoonstelling Dalí & Magritte
Salvador Dalí en René Magritte ontmoeten elkaar in het voorjaar van 1929 in Parijs, in het bijzijn van de grote namen van de artistieke avant-garde. In augustus van datzelfde jaar reist Magritte op uitnodiging van Dalí naar Cadaqués, de thuishaven van de Spaanse schilder. Deze surrealistische zomer - ook Éluard, Miró en Buñuel maken deel uit van het gezelschap - zal beslissend blijken te zijn.
Dalí en Magritte stellen de werkelijkheid ter discussie, trekken onze manier van kijken in twijfel en zetten onze zekerheden op losse schroeven. Ondanks hun zeer uiteenlopende creaties en hun wel erg verschillende persoonlijkheid – die er uiteindelijk voor zal zorgen dat hun wegen scheiden – bestaat er een fascinerende verwantschap tussen de Catalaan en de Belg.
De tentoonstelling werpt licht op hun persoonlijke, filosofische en esthetische band tussen aan de hand van meer dan 100 schilderijen, sculpturen, tekeningen en foto's.
Een uitzonderlijke culturele bemiddeling
Zoals altijd is culturele bemiddeling een belangrijk onderdeel van de wetenschappelijke projecten van de KMSKB. Naast de traditionele bezoekersgids zijn er zeer specifieke hulpmiddelen ontwikkeld om de bezoeker het universum van de twee surrealisten te helpen begrijpen.
De originele en inventieve, creatieve ruimtes in de tentoonstelling dompelen de bezoeker onder in het artistieke proces van Dalí en Magritte. Deze activiteiten werden ontworpen aan de hand van archiefdocumenten, publicaties, foto's, enz. Ze bieden iedereen de kans om hun creativiteit op een leuke en participatieve manier te bevrijden.
Deze creatieve ateliers werden ontwikkeld onder de artistieke directie van Lluís Sabadell Artiga (Cuscusian*s), in nauwe samenwerking met medewerkers uit verschillende diensten van het museum en externe deelnemers (kunstenaars, gidsen, kinderen en leerkrachten).
Ook, het digitale aspect is aanwezig in de tentoonstelling dankzij de "Cloud Room". Deze 360°-ervaring werd geïnspireerd door het werk Le temps menaçant (Dreigend weer), dat Magritte schilderde tijdens zijn verblijf in Cadaques. De "Cloud Room" laat bezoekers dit beroemde werk op een poëtische manier ontdekken. Ze bevinden zich letterlijk met hun hoofd in de wolken...
Het kwetsbare publiek ontdekt de werken via vier reliëfplaten voor blinden en slechtzienden, of speciale rondleidingen in gebarentaal, afhankelijk van hun behoeften.
De tentoonstelling Dalí & Magritte staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin, en wordt georganiseerd door de KMSKB in samenwerking met het Dalí Museum (St. Petersburg, Florida), de Gala-Salvador Dalí Foundation en de Magritte Foundation. Meer dan 40 internationale musea en privéverzamelingen hebben hun meesterwerken uitgeleend voor deze unieke tentoonstelling, die deel uitmaakt van de festiviteiten rond het 10-jarig bestaan van het Magritte Museum.
10e verjaardag van het Magritte Museum
Sinds zijn opening in 2009, verwelkomde het Magritte Museum al meer dan 3 miljoen bezoekers vanuit de hele wereld. Het museum stelt de grootste verzameling werken van de beroemde Belgische surrealist tentoon, en is 10 jaar na zijn oprichting een onmiskenbaar cultureel, sociaal en economisch succes. Dankzij een innovatief publiek-privaat partnerschap, kon het Magritte Museum sinds zijn oprichting rekenen op de steun van de Magritte Foundation, ENGIE en ENGIE Foundation.
Op zondag 24 november 2019, organiseren de KMSKB een groot feest om het 10-jarig jubileum van het Magritte museum – geliefd bij zowel Belgen als internationale bezoekers – te vieren. Op deze dag is er de gelegenheid om de nieuwe selectie van werken van René Magritte en de monumentale installatie van de Amerikaanse kunstenaar Joseph Kosuth te ontdekken (zie hieronder). Daarnaast staan er ook rondleidingen, workshops, performances en vele andere activiteiten voor jong en oud op de agenda tijdens deze kleurrijke en feestelijke zondag.
Installatie van een werk van Joseph Kosuth in het Magritte Museum
Als bewonderaar van Magritte, verwerkt de Amerikaanse kunstenaar Joseph Kosuth (° 1945) – pionier van de conceptuele beweging – de geest van de beroemde surrealist in veel van zijn creaties. Kosuth besloot hulde te brengen aan Magritte door een prachtig werk te installeren in het Magritte Museum: ‘La signification, L'emplacement du mot dans un champ grammatical.’
Het monumentale werk van 3,4m x 10m, dat nu deel uitmaakt van de collecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, zal permanent zichtbaar zijn op niveau -2 van het Magritte Museum (gratis toegang), vanaf 11 oktober 2019.
Ook nieuw in KMSKB
Chiharu SHIOTA, Me Somewhere Else (11.10.2019> 09.02.2020)
Het werk Me Somewhere Else (2018), tentoongesteld in de Bernheimzaal, herbergt een enorme visuele kracht en neemt een bijzondere plaats in Shiota’s oeuvre in. Ze praat over haar strijd tegen kanker en de zekerheid dat haar geest haar lichaam zal overleven. De spectaculaire installaties van Chiharu Shiota (Osaka, 1972) transformeren de ruimtes waarin ze zich ontvouwen en dompelen de bezoeker onder in het universum van de kunstenaar.
De Vrienden van de Musea schenken een kunstwerk van Angel Vergara aan de KMSKB
De vereniging De Vrienden van de Musea (Become a Friend) heeft een installatie van de kunstenaar Angel Vergara aangekocht en geschonken aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. De installatie bestaat uit vijf grote "geschilderde films", die het verblijf van Charles Baudelaire in Brussel in 1864 oproepen. De beroemde dichter gaf er vijf lezingen waarin hij zijn visie op de moderniteit verdedigde met lezingen van teksten, gedichten en improvisaties.
In 2017, presenteerden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België het werk van Angel Vergara reeds in de tentoonstelling From Scene to Scene. De schenking van de Vrienden van de Musea, momenteel te zien in de Patio, is een verrijking de permanente collecties van de KMSKB.