14-18: hulde van Australische en Nieuw-Zeelandse kunstenaars

Focustentoonstelling

>

De honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog is internationael, cultureel en historisch een herdenkingsmoment. Het vindt vooral weerklank in Australië en Nieuw-Zeeland, waar de oorlog en het samenvoegen van Australische en Nieuw-Zeelandse troepen (Australian and New Zealand Army Corps, afgekort ANZAC) in Gallipoli (Turkije) in 1915, sterk verbonden blijft met de nationale identiteit en de duurzame relatie tussen de twee landen. Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de oorlog heeft de Australian War Memorial opdracht gegeven voor de Anzac Centenary Print Portfolio, bestaande uit hedendaagse artistieke interpretaties van de Eerste Wereldoorlog door telkens vijf kunstenaars uit Australië en Nieuw-Zeeland.


De Australische en Nieuw-Zeelandse belevenis van de Eerste Wereld Oorlog kan niet volledig  begrepen worden door mensen die er niet aan deelnamen; het doel van deze portfolio is een creatieve ontdekkingstocht  van de erfenis van de oorlog. De honderdjarige herdenking vormt zelf de link tussen het verleden met het heden en de toekomst.

De tien geselecteerde kunstenaars zijn: Daniel Boyd, Megan Cope, Helen Johnson, Mike Parr, and Sangeeta Sandrasegar van Australië en Shane Cotton, Brett Graham, Fiona Jack, John Reynolds en Sriwhana Spong van Nieuw-Zeeland. Elke kunstenaar was individueel twee weken lang in residentie in Canberra tussen mei 2014 en juli 2015 en werkte met de grootmeester John Loane en de gespecialiseerde staf van de Megalo Print Studio and Gallery. De kunstenaars werkten apart van elkaar, het doel was immers niet om een homogeen of zelfs een coherent beeld van de geschiedenis te produceren, maar om de diversiteit van artistieke interpretaties te weerspiegelen en een breed scala aan creatieve antwoorden te bieden.

De Australian War Memorial schonk aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België deze tien etsen, die in het kader van de honderdjarige herdenking van de Slag van Passchendaele tentoongesteld zijn.

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
+32 (0)2 508 32 11
info@fine-arts-museum.be

Openingsuren

Dinsdag - tot en met vrijdag: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa’s sluiten om 16:30 tijdens de week en om 17:30 tijdens het weekend.

De musea zijn gesloten op maandag.

 

Tarieven

Gratis toegang na aankoop van een ticket voor de permanente collectie