Gabriella Possum Nungurrayi

"Aboriginalities" dompelt u onder in de fascinerende wereld van de Aboriginele schilderkunst – tegelijkertijd doordrenkt van traditie én uitermate hedendaags, steeds verankerd in het spirituele. Aboriginele kunst is meer dan enkel een fysieke en zintuigelijke ervaring; ze nodigt uit om onze verhouding tot de aarde en het universum in vraag te stellen.
 

Als een venster op de spiritualiteit, vertelt Aboriginele kunst het verhaal van de schepping van de wereld – "Droomtijd"* genoemd – en de oorspronkelijke band tussen de mens en de aarde. De talrijke motieven (stippellijnen, spiralen, zigzaggen, arceringen...) worden binnen de gemeenschappen doorgegeven van generatie op generatie, als manier om eeuwenoude geheimen te herbergen, maar evengoed om hun leefgebied in kaart te brengen.

Van oudsher wordt deze traditionele en sterk symbolische kunst verborgen: getekend in het zand of aangebracht op rotsen, op plaatsen waar leken geen toegang verkregen. Maar begin jaren 1970, te midden van de strijd voor erkenning van een Aboriginele identiteit, vertaalt de Papunya Tula gemeenschap hun culturele gebruiken en symbolische kennis met verf. Deze niet-traditionele methoden (acryl, penselen, karton en later doek) biedt de inheemse bevolking van Australië een moderne uitingsvorm voor hun culturele, politieke, sociale en economische moeilijkheden.

De levendige en kleurrijke tentoonstelling "Aboriginalities" is opgebouwd rond een greep uit de privé-verzameling van Marie Philippson, die al meer dan 20 jaar gepassioneerd is door Aboriginele cultuur en kunst. De tentoonstelling omvat meer dan 120 schilderijen en voorwerpen die de buitengewone formele vindingrijkheid van Aboriginele kunstenaars weerspiegelen. Op knooppunten van de expo, gaan een twaalftal werken uit de moderne kunstverzameling van het KSMKB in dialoog met de onderwerpen van deze "Droomtijd"-kunstenaars en wordt onze relatie tot het zichtbare en het onzichtbare in vraag gesteld. 

*Dreamtime als vertaling van Tjukurrtjana

 

Bezoekersgids

De bezoekergids downloaden

 

TICKETS

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Openingsuren

Di- Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00

SLUITINGSDAGEN

Maandag
+ 1 mei 

NMBS DISCOVERY TICKET

NMBS-SNCB, logoBezoek Aboriginalities Pierre Alechinsky: Carta Canta met de trein! Reserveer online uw toegangsticket met NMBS-code en krijg 50% korting op een Discovery Ticket H/T naar Brussel-Centraal. 
Reservaties en info
  

 

in samenwerking met

Partners Aboriginalities

Tarieven

INDIVIDUELE BEZOEKERS

Aboriginal Art + Pierre Alechinsky
Volwassene € 15,00
Senior (+65 jaar) € 10,00
Groepsticket (min. 15)
Student (-26 jaar) 

 

 

€ 5,00

Persoon met een beperking / begeleider
Onderwijzend personeel *
Werkzoekende / begunstigende leefloon *
Kind (-19 jaar) 

 

€ 0,00

Pers *
Vrienden van de KMSKB / ICOM / "Cultivist" / BELSPO / Subbacultcha leden *
* Personen die recht hebben op een gratis ticket (vb.Jongeren/ICOM/journalist/...) of een specifieke reductie, dienen steeds in het bezit te zijn van de nodige documentatie en zich voor de aankoop van hun ticket te wenden tot onze ticketing dienst. 

TICKETS

Intro-Expo digitaal

Tijdens een presentatie met beeldmateriaal laat een gids u kennis maken met het uitzonderlijke universum van de aboriginal kunstenaars. De online sessie creëert ruimte voor interactie en discussie.

Secundair & hoger onderwijs |  Culturele groepen & volwassenen