Angel Vergara From Scene to Scene

Focustentoonstelling

>

De vereniging De Vrienden van de Musea (Become a Friend) heeft een serie werken van de kunstenaar Angel Vergara aangekocht en geschonken aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. De serie bestaat uit vijf grote "geschilderde films", die het verblijf van Charles Baudelaire in Brussel in 1864 oproepen. De beroemde dichter gaf er vijf lezingen waarin hij zijn visie op de moderniteit verdedigde met lezingen van teksten, gedichten en improvisaties.

"De vijf tableaus die hier worden voorgesteld, sluiten aan bij een werkwijze die al lang een rode draad in mijn werk vormt. De bewegende beelden in deze schilderijen / schermen werden door een deel geknipt uit bestaande films of gefilmde documenten, de andere heb ik zelf opgenomen."

"Het uitgangspunt van deze schilderijen zijn de lezingen die Charles Baudelaire gaf in 1864 – enkele jaren voor zijn dood – in Brussel rond thema’s als Eugène Delacroix, Théophile Gauthier en enkele aspecten van Les Paradis artificiels. Dat roept bij mij, als een echo, de haast vanzelfsprekende associatie met Marcel Broodthaers op. En ook de relatie die deze twee ‘visionairen’ van de moderniteit hadden met literatuur en kunst, met journalistiek, met het kritische discours en natuurlijk met Brussel. Beiden vormen het vertrekpunt, de eerste schets. Die wordt aangevuld met referenties naar mijn persoonlijke ervaringen en beelden uit de populaire cultuur. De meest uiteenlopende bronnen, televisie-interviews, fragmenten van tekenfilms of beelden van een beroemd popfestival komen het al te vanzelfsprekende verband met het initiële kader verstoren met afwijkingen die het tegelijk ook weer voeden."

"Het is niet de bedoeling om een installatie, een vast ensemble te creëren ; het gaat om de tentoonstelling van vijf schilderijen waarvan de karakteristieken vooral te maken hebben met de gebruikte technologie. Portret, allegorie, landschap, historische en thematische referenties komen aan bod, en verwijzen op een of andere manier naar traditionele paradigma’s uit de schilderkunst."

"Deze werkwijze verleent de kunstwerken een bijzondere tijdelijkheid, door de voortdurende vernieuwing van de vormen die aan de oppervlakte van elk ervan ontstaan en waarvan de voorstellingen eindeloos zouden kunnen variëren. Elk tableau speelt een eigen partituur maar biedt ook uitzicht op een mogelijk totaalbeeld, een spelletje ‘overeenkomsten zoeken’ waarin de beelden en de vormen elkaar antwoord geven en met elkaar in dialoog gaan. Van schilderij tot schilderij, sprong na sprong, komen de films van een schilderwerk-in-actie zo tot leven, in vijf bedrijven, als evenveel voordrachten waarvan het hoofdonderwerp enkel en alleen de schilderkunst is."

 

In 2017, presenteerden De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België het werk van Angel Vergara reeds in de tentoonstelling From Scene to Scene. De schenking van de Vrienden van de Musea, momenteel te zien in de Patio, is een verrijking de permanente collecties van de MRBAB.

becomeafriend.be

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Old Masters Museum
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Openingsuren

Di- Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00

SLUITINGSDAGEN

Maandag
+ 1 & 11 november | 25 december | 1 januari
+ 2de donderdag van januari

Tarieven

Te bezoeken met een ticket voor de permanente collectie

ONLINE TICKETS
Personen die recht hebben op een gratis ticket (vb.Jongeren/ICOM/journalist/...), dienen zich hiervoor te wenden tot onze ticketing dienst.