Bruegel. The Originals De meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude in de KMSKB

permanent

Pieter Bruegel de Oude, "De val van de opstandige engelen" (detail)

Ter gelegenheid van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de grote renaissance meester met verschillende projecten.

 

De permanente Collectie

450 jaar na zijn dood, spreken de meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude nog steeds tot de verbeelding. De renaissancemeester was een scherpzinnig observator van zijn tijd; de rijke, fascinerende en woelige zestiende eeuw.

Bruegels carrière was kort – hij stierf rond zijn 40ste levensjaar – en vandaag kennen we slechts een veertigtal schilderwerken van zijn hand. Dit maakt hen uiterst zeldzaam en waardevol. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bewaren – na Wenen – de op één na grootste verzameling schilderijen van Pieter Bruegel de Oude ter wereld.

In het Old Masters Museum, bewonder je de originele schilderijen van deze briljante kunstenaar en sta je oog in oog met een veelheid aan personages – soms eigenaardig, soms herkenbaar, maar stuk voor stuk meesterwerkjes. Ontdek ook Bruegels genie aan de hand van een twaalftal werken van zijn zonen
en navolgers.

Digitale belevingen

Duik in de wereld van de schilder en ontdek zijn geniale talent aan de hand van drie digitale belevingen.


BRUEGEL BOX

De Bruegel Box dompelt je helemaal onder in Bruegels werk: 5 immersieve video’s – elk gewijd aan één schilderij – worden geprojecteerd op drie wanden,
van vloer tot plafond. Sta oog in oog met de personages uit Nederlandse Spreekwoorden (1559), De prediking van de Heilige Johannes de Doper (1566) en De val van de opstandige engelen (1562).

Ontdek ook de nieuwste video's over Winterlandschap met schaatsers en vogelknip (1565) en De volkstelling te Betlehem (1566), beide te bezichtigen in het Museum.

Virtuele tentoonstellingen

Verken de meesterwerken, het leven, de inspiratie en het nalatenschap van Bruegel doorheen het Old Masters Museum dankzij 12 virtuele tentoonstellingen. Op interactieve schermen worden kunstwerken ontleed en delen specialisten hun kennis via audio- en videofragmenten.

Ontdek de virtuele tentoonstellingen ter plekke of online op het Google Arts & Culture platform

Cardboard experience

De Google Cardboard viewer* biedt een unieke virtual reality-ervaring rond De val van de opstandige engelen. Met de 360°-beleving van de Cardboard komt het schilderij helemaal tot leven.

Vind de virtual reality-ervaring hier.
De Google Cardboard Viewer is te koop in de Museum Shop (€ 10) of wordt uitgeleend tijdens de Bruegelrondleidingen in het Museum

Destination Bruegel

FAMILIEPARCOURS DOORHEEN HET OLD MASTERS MUSEUMS

Ga met jong en oud op zwerftocht door het Museum. Volg de route op de kaart* langs kunstwerken en doe-opdrachten om je bestemming te bereiken:Bruegel!

Vraag naar het familieparcours aan de Bruegelbalie in de centrale hal (forum) van het Museum

ontdek meer

Voor de individuele bezoeker

Ontdek het Old Masters Museum en de Bruegel collectie op je eentje met de hulp van een van onze bezoekersgidsen.

NIEUW:

  • Audiogids Old Masters Museum, met specifieke Bruegel tour
  • Bruegel bezoekersgids

voor groepen

Boek een privérondleiding voor jouw groep en laat je door een van onze gidsen onderdompelen in de wereld van Breugel. We bieden specifieke rondleidingen aan voor klassen uit het lager, middelbaar en hoger onderwijs, alsook voor volwassene en culturele groepen.

Groepsreservaties
Mail | +32 (0)2 508 33 33


Activiteiten

De KMSKB organiseren een brede waaier aan activiteiten voor individuele bezoekers in het kader van het Bruegel Jaar. Sluit je aan bij een gegidste rondleiding, lezing, workshop,... en leer Bruegel van een andere kant kennen.

Vind al onze activiteiten in onze agenda

Museum op Maat

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België staan erop hun ruimtes en collecties voor elke bezoeker toegankelijk te maken. Museum op Maat biedt rondleidingen, creatieve parcours, ateliers en thema-activiteiten aan op maat van specifieke doelgroepen. Zo krijgt iedereen de kans om op een persoonlijke en aangepaste manier het museum te bezoeken, los van handicap, cultuur, taal of welke beperking ook.

Publicaties

Bruegels WINTERTAFERELEN
HISTORICI EN KUNSTHISTORICI IN DIALOOG

Tine Luk Meganck & Sabine van Sprang 
2018 | 248p. | 300ill.

Pieter Bruegel de Oude (ca. 1525 – 1569) is vandaag vooral bekend voor zijn voorstellingen van het boerenleven en zijn wintertaferelen. Hiervan bezitten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België twee uitzonderlijke voorbeelden, het Winterlandschap met schaatsers en vogelknip (1565), zijn meest gekopieerde werk, en de Volkstelling te Betlehem (1566). Deze rijkelijk geïllustreerde publicatie, met focus op de panelen van de KMSKB, werpt nieuw licht op deze meesterwerken, alsook op de historische context. 
[Meer info]

 

Bruegel the Elder, Fall of the Rebel Angels
Art, Knowledge and Politics on the Eve of the Dutch Revolt

Tine Luk Meganck
2014 | 208p.

Het boek onthult de geheimen van De val van de opstandige engelen, in het bijzonder de weergave van fantasiedieren en enigmatische objecten door nieuwe verbanden te leggen tussen kunst, kennis en politiek in de tijd van Bruegel.

Momenteel alleen in het Engels beschikbaar. Vanaf zomer 2019: ook in het Nederlands en Frans.
[Meer info]

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Musée Old MAsters Museum
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Openingsuren

Di - Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.

SLUITINGSDAGEN

Maandag
+ 01.01, 01.05, 01.11, 11.11, 25.12

Tarieven

Alle projecten in het kader van Bruegel. The Originals kunnen bezocht worden met een ticket voor het Old Masters Museum.
Ontdek al onze tarieven hier

ONLINE TICKETS
Personen die recht hebben op een gratis ticket (vb.ICOM/journalist), dienen zich hiervoor te wenden tot onze ticketing dienst.

SPECIaLe korting voor “BEYOND BRUEGEL”

Op vertoon van het "OLD MASTERS MUSEUM"-ticket (met permanente collectie & digitale ervaringen van Bruegel) of "ALLE COLLECTIONS"-ticket, krijgt de bezoeker 2 euro korting voor de "BEYOND BRUEGEL" belevenis (in het Dynastiepaleis) en vice versa.

IN Samenwerking met


 Bruegel BrusselsVisit Brussels
Google Arts & CultureENGIE