Bruegel. The Originals De meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude in de KMSKB

> 15.09.2020

Pieter Bruegel de Oude, "De val van de opstandige engelen" (detail)

Ter gelegenheid van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de grote renaissance meester met verschillende projecten.

 

De permanente Collectie

Pieter Bruegel de Oude is een van de bekendste schilders van de Renaissance. Hij stierf in Brussel in 1569, rond zijn veertigste levensjaar. Zijn kunstcarrière was kort en vandaag kennen we slechts een veertigtal schilderwerken van zijn hand overgebleven. Dit maakt zijn meesterwerken uiterst zeldzaam en waardevol. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bewaren de op één na grootste verzameling schilderijen van Pieter Bruegel de Oude ter wereld. In het Old Masters Museum kan je verschillende van zijn originele schilderijen bewonderen: De val van de opstandige engelen (1562), Winterlandschap met schaatsers en vogelknip (1565), De volkstelling te Betlehem (1566) en De Aanbidding der Wijzen.

Bruegels composities tonen steeds een veelheid aan personages – soms eigenaardig, soms herkenbaar – meesterwerkjes die stuk voor stuk het ontdekken waard zijn. Naast Bruegels meesterwerken kan je aan de hand van verschillende kopieën door zijn zonen en andere navolgers van Bruegel het oeuvre van deze briljante kunstenaar verder ontdekken.

Ontdek de Bruegel collectie in gigapixel op het Google Arts & Culture platform hier

ONTDEK MEER

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België lanceerden al in 2016 het project Bruegel. Unseen Masterpieces, samen met Google Arts & Culture en zeven internationale instellingen. Duik in de wereld van de schilder en ontdek zijn geniale talent aan de hand van drie digitale belevingen:


BRUEGEL BOX

De Bruegel Box dompelt je helemaal onder in Bruegels werk: drie immersieve video’s – elk gewijd aan één bepaald schilderij - worden geprojecteerd op drie wanden, van de vloer tot het plafond. Sta schouder aan schouder met de dorpelingen op Bruegels Nederlandse Spreekwoorden (1559), oog in oog met de handlezer uit De prediking van de Heilige Johannes de Doper (1566). Bruegels monsters en engelen uit De val van de opstandige engelen (1566) komen tot leven door unieke animaties en morfismes.

NIEUW: De Bruegel Box werd verrijkt met twee nieuwe immersieve video’s over Bruegels wintertaferelen uit de KMSKB-collectie: Winterlandschap met schaatsers en vogelknip (1565), De volkstelling te Betlehem (1566).

Virtuele tentoonstellingen

Verken Bruegels meesterwerken, zijn leven, zijn inspiratie en zijn nalatenschap dankzij 12 virtuele tentoonstellingen, te vinden op verschillende interactieve schermen doorheen het Old Masters Museum. Deze virtuele tentoonstellingen ontleden schilderijen, prenten en laten specialisten aan het woord via audio- en videofragmenten.

Ontdek de virtuele tentoonstellingen ter plekke of online op het Google Arts & Culture platform

Cardboard experience

De Google Cardboard viewer biedt een unieke virtual reality ervaring rond De val van de opstandige engelen. Met de 360°beleving van de Cardboard komt de schilderij helemaal tot leven en word jij ook een van Bruegels personages.

Vind de virtual reality-ervaring hier
V
oor een optimale ervaring, kan je een "cardboard viewer" kopen in de Museum Shop (€ 10).
Tijdens officiële Bruegel rondleidingen, kan je een cardboard viewer lenen van het museum.

Cultureel en Educatief aanbod

Voor de individuele bezoeker

Ontdek het Old Masters Museum en de Bruegel collectie op je eentje met de hulp van een van onze bezoekersgidsen.

NIEUW:

  • Audiogids Old Masters Museum, met specifieke Bruegel tour
  • Bruegel bezoekersgids

 

VOOR FAMILIES

NIEUW: Bruegel familieparcours "Destination Bruegel"

Ga met jong en oud op zwerftocht door het Museum. Volg de route op de kaart* langs kunstwerken en doe-opdrachten om je bestemming te bereiken: Bruegel! 

*Vraag naar het familieparcours aan de Bruegelbalie in de centrale hal (Forum) van het Museum

 
voor groepen

Boek een privérondleiding voor jouw groep en laat je door een van onze gidsen onderdompelen in de wereld van Breugel. We bieden specifieke rondleidingen aan voor klassen uit het lager, middelbaar en hoger onderwijs, alsook voor volwassene en culturele groepen.

Groepsreservaties
Mail | +32 (0)2 508 33 33


Activiteiten

De KMSKB organiseren een brede waaier aan activiteiten voor individuele bezoekers in het kader van het Bruegel Jaar. Sluit je aan bij een gegidste rondleiding, lezing, workshop,... en leer Bruegel van een andere kant kennen.

Museum op Maat

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België staan erop hun ruimtes en collecties voor elke bezoeker toegankelijk te maken. Museum op Maat biedt rondleidingen, creatieve parcours, ateliers en thema-activiteiten aan op maat van specifieke doelgroepen. Zo krijgt iedereen de kans om op een persoonlijke en aangepaste manier het museum te bezoeken, los van handicap, cultuur, taal of welke beperking ook.

Publicaties

Bruegels WINTERTAFERELEN
HISTORICI EN KUNSTHISTORICI IN DIALOOG

Tine Luk Meganck & Sabine van Sprang 
2018 | 248p. | 300ill.

Pieter Bruegel de Oude (ca. 1525 – 1569) is vandaag vooral bekend voor zijn voorstellingen van het boerenleven en zijn wintertaferelen. Hiervan bezitten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België twee uitzonderlijke voorbeelden, het Winterlandschap met schaatsers en vogelknip (1565), zijn meest gekopieerde werk, en de Volkstelling te Betlehem (1566). Deze rijkelijk geïllustreerde publicatie, met focus op de panelen van de KMSKB, werpt nieuw licht op deze meesterwerken, alsook op de historische context. 
[Meer info]

 

Bruegel the Elder, Fall of the Rebel Angels
Art, Knowledge and Politics on the Eve of the Dutch Revolt

Tine Luk Meganck
2014 | 208p.

Het boek onthult de geheimen van De val van de opstandige engelen, in het bijzonder de weergave van fantasiedieren en enigmatische objecten door nieuwe verbanden te leggen tussen kunst, kennis en politiek in de tijd van Bruegel.

Momenteel alleen in het Engels beschikbaar. Vanaf zomer 2019: ook in het Nederlands en Frans.
[Meer info]

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Musée Old MAsters Museum
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Openingsuren

Di - Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Personen die recht hebben op een gratis ticket (vb.ICOM/journalist), dienen zich hiervoor te wenden tot onze ticketing dienst.

SLUITINGSDAGEN

Maandag
+ 01.01, 01.05, 01.11, 11.11, 25.12

Tarieven

Alle projecten in het kader van Bruegel. The Originals kunnen bezocht worden met een ticket voor het Old Masters Museum.
Ontdek al onze tarieven hier

ONLINE TICKETS

SPECIaLe korting voor “BEYOND BRUEGEL”

Op vertoon van het "OLD MASTERS MUSEUM"-ticket (met permanente collectie & digitale ervaringen van Bruegel) of "ALLE COLLECTIONS"-ticket, krijgt de bezoeker 2 euro korting voor de "BEYOND BRUEGEL" belevenis (in het Dynastiepaleis) en vice versa.

IN Samenwerking met


 Bruegel BrusselsVisit Brussels
Google Arts & CultureENGIE