CRITIQUE – CRISIS – DESIRE Art in Europe since 1945

Focustentoonstelling

>

CRITIQUE – CRISIS – DESIRE

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog vormen de waarden van de Verlichting, vrijheid en gelijkheid, de mensenrechten alsook de sociale en technische vooruitgang de gemeenschappelijke basis van de verschillende Europese stelsels. Deze ‘Keuze van de conservatoren’ sluit aan bij het slotsymposium van de 30ste tentoonstelling van de Raad van Europa 'Kritiek en Crisis'. Dit project startte in Berlijn in 2012. De stelling dat vrij kritisch denken het overwinnen van sociale en politieke crisissen stimuleert, maakt ‘vrijheid’ tot hoofdthema van deze tentoonstelling die duidelijk wil maken hoe dit concept wordt geïnterpreteerd, begrepen en verdedigd in de kunst sinds 1945.

De hier tentoongestelde kunstwerken uit de museumverzameling verwijzen naar verschillende aspecten van dit centrale thema en stellen fundamentele vragen over ons sociale weefsel. Zij handelen over de burgerlijke vrijheden van het individu, over de manier waarop het verleden wordt gepercipieerd en gecreëerd, over ons collectief geheugen. Er is het thema van de terreur en de vernietiging van elke vorm van menselijk samenleven. Er is de wensdroom maar ook de vraag betreffende de mogelijkheid van het eeuwige leven. Daarnaast is er het besef van onze eindigheid of sterfelijkheid alsook de dreiging en angst voor de vernietiging van de mensheid. De artistieke wereld buigt zich over de problematiek en de complexe processen die de moderniteit met zich meebrengt. Kunstenaars maken de vrijheidsgedachte in al haar aspecten en interpretaties niet alleen waarneembaar, zij stellen haar ook in vraag.


Niet te missen: 'Critique and Crisis, in Image and Idea', het slotsymposium van de 30ste tentoonstelling van de Raad van Europa, 'The Desire for Freedom. Art in Europe since 1945'. In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, op 16 en 17 april 2015.

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
+32 (0)2 508 32 11
info@fine-arts-museum.be

Openingsuren

Dinsdag - vrijdag: 10 tot 17u
de kassa sluit om 16u30

Weekends: 11 tot 18u
de kassa sluit om 17.30

De musea zijn gesloten op maandag en 01/05


Tarieven

Gratis toegang bij aankoop van een ticket voor het Musée Old Masters Museum of een combiticket