Vrouwelijke kunstenaars / femmes fatales en de vrouw als object rotatie van kunstwerken in het Fin-de-Siècle Museum

>

De dynamische collectie van het Fin-de-Siècle museum biedt op regelmatige basis, een rotatie van kunstwerken. Het betreft een honderdtal werken op papier, foto’s, objecten en documenten die om de zes maanden, omwille van conservatorische redenen, dankzij de hulp van partners worden gewisseld.

Een honderdtal kwetsbare werken en tijdelijke bruiklenen zijn tot juni 2020 te zien. De selectie werken plaatst de tegenstelling tussen vrouwelijke kunstenaars en femmes fatales en de vrouw als object centraal.

Het vertrekpunt van deze selectie zijn de schetsen en studies van Alix d’Anethan (1848 – 1921), door het museum aangekocht in 1924 als onderdeel van de ‘wens om onze verzameling moderne tekeningen te zien groeien.’ Alix d’Anethan, net als vele andere vrouwelijke kunstenaars, is vandaag nagenoeg onbekend. Hoewel ze deel uitmaakte van het groepje vrouwen, die stilletjes emancipeerden in een artistieke wereld die gedomineerd werd door mannen. Een wereld waarin het voor hen zelfs vaak nog verboden was om een officiële opleiding te volgen. Ze zijn dan ook zeldzaam, de vrouwen die hier toch in slagen en hun plaats opeisen, zonder steun van hun vader of van hun man die ook kunstenaar is. We zijn eerder vertrouwd met de muzen van de mannelijke kunstenaars dan met deze vrouwen die zichzelf hebben gecreëerd.

Andere iconische beelden uit deze fin de siècle periode zijn de mannelijke obsessie voor de figuur van de femme fatale, de mysterieuze vrouw of de vrouw als object. En zijn deze twee beelden en de spanning die tussen hun hangt niet nog steeds actueel?

Andere werken van vrouwelijke kunstenaars - zoals Anna Boch, Cécile Douard of Paule Deman - zijn in de selectie opgenomen.

Download de bezoekersgids

Vrouwelijke kunstenaars / femmes fatales en de vrouw als object

 

 

Over de rotatie van werken

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bezitten een rijke verzameling werken op papier, die voornamelijk bestaat uit tekeningen, pastellen en aquarellen uit de jaren 1868-1914. Onze structurele partnerinstellingen, het prentenkabinet en de muziekafdeling van de KBR, de verzameling 20ste -eeuwse kunst van de KMKG en de archieven van De Munt, bezitten eveneens een rijke en specifieke verzameling, die complementair is aan de onze. Al deze verzamelingen tonen het belang aan van de technieken op papier tijdens deze periode. Omwille van hun gevoeligheid voor licht kunnen deze werken niet permanent aan het publiek getoond worden. Daarom worden deze werken in welbepaalde delen van het tentoonstellingsparcours getoond, telkens over een specifieke thema, en wordt de opstelling, in overeenstemming met de strikte beschermingsrichtlijnen, elke zes maanden vervangen.

 


PARTNERS

KBR FR + NLDe Munt   

Praktische informatie

Adres

MUSÉE FIN-DE-SIÈCLE MUSEUM
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Openingsuren

Di- Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00

SLUITINGSDAGEN

Maandag
+ 1 januari | 1 mei | 1 & 11 november | 25 december
+ 2de donderdag van januari

Tarieven

Het Fin-de-Siècle Museum kan worden bezocht met een ticket "Collecties (Old Masters + Fin-de-Siècle)" of "Collecties + Musée Magritte Museum"

Raadpleeg al onze tarieven hier

ONLINE TICKETS
Personen die recht hebben op een gratis ticket (vb.Jongeren/ICOM/journalist/...), dienen zich hiervoor te wenden tot onze ticketing dienst.