Henri Evenepoel Herinneringen op papier

Rotatie van kunstwerken in het Fin-de-Siècle Museum

>

Henri Evenepoel "Meisje met pop" (1894)

De dynamische collectie van het Fin-de-Siècle museum biedt op regelmatige basis, een rotatie van kunstwerken. Het betreft een honderdtal werken op papier, foto’s, objecten en documenten die om de zes maanden, omwille van conservatorische redenen, dankzij de hulp van partners worden gewisseld.
 

In deze tijdelijke tentoonstelling, toegangelijk met een ticket voor het Fin-de-Siècle Museum, zal het werk op papier van de Belgische kunstenaar Henri Evenepoel (Nice, 1872- Parijs, 1899) aan de hand van enkele thema’s uitgelicht worden. Van kinds af kende Henri Evenepoel een grote tekenwoede. Ondanks zijn vroegtijdige dood op 27-jarige leeftijd liet hij een zeer omvangrijk getekend oeuvre na. Terwijl Parijs zich opmaakte voor de Wereldtentoonstelling van 1900, doorkruiste de jonge Evenepoel tussen 1892 en 1899 dagelijks met schetsboek op zak de stad. Hij lijkt alles wat hij zag te hebben vastgelegd. Dat resulteerde in duizenden werken, van vluchtige schetsen tot een enkele meer uitgewerkte tekening. Silhouetten van voorbijgangers, stadsscènes maar ook portretten van nietsvermoedende familieleden en vrienden: niets ontsnapte aan zijn waakzame blik.


De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten verzamelden 16 schilderijen, meer dan dertig tekeningen, een schetsboek en enkele prenten en voegde daar in 1970 tevens honderden brieven van de kunstenaar aan zijn vader, alsook 877 negatieven van zijn foto opnames aan toe. Ter gelegenheid van de tijdelijke tentoonstelling is een gedeelte van deze foto’s, na een digitalisatie van de negatieven uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, in het kader van het PROGRAMMA DIGIT voor de digitalisatie van het wetenschappelijk en cultureel patrimonium van de FWI's en het Koninklijk Belgisch Filmarchief, gefinancierd door het Belgisch Federaal wetenschapsbeleid (BELSPO), nu in originele staat gedrukt.

 

Download de bezoekersgids

Henri EVENEPOEL. Herinneringen op papier

 

OVER DE ROTATIE VAN WERKEN

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bezitten een rijke verzameling werken op papier, die voornamelijk bestaat uit tekeningen, pastellen en aquarellen uit de jaren 1868-1914. Onze structurele partnerinstellingen, het prentenkabinet en de muziekafdeling van de KBR, de verzameling 20ste -eeuwse kunst van de KMKG en de archieven van De Munt, bezitten eveneens een rijke en specifieke verzameling, die complementair is aan de onze. Al deze verzamelingen tonen het belang aan van de technieken op papier tijdens deze periode. Omwille van hun gevoeligheid voor licht kunnen deze werken niet permanent aan het publiek getoond worden. Daarom worden deze werken in welbepaalde delen van het tentoonstellingsparcours getoond, telkens over een specifieke thema, en wordt de opstelling, in overeenstemming met de strikte beschermingsrichtlijnen, elke zes maanden vervangen.

 


PARTNERS

 KBR FR + NLDe Munt   

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Openingsuren

Di- Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00

SLUITINGSDAGEN

Maandag
+ 1 januari | 1 mei | 1 & 11 november | 25 december
+ 2de donderdag van januari

Tarieven

Te bezoeken met een ticket voor de permanente collectie

ONLINE TICKETS
Personen die recht hebben op een gratis ticket (vb.Jongeren/ICOM/journalist/...), dienen zich hiervoor te wenden tot onze ticketing dienst. 

INTRO-EXPO DIGITAAL

Tijdens een presentatie met beeldmateriaal laat een gids u kennis maken met het uitzonderlijke universum van Henri Evenepoel. De online sessie creëert ruimte voor interactie en discussie.

Secundair & hoger onderwijs |  Culturele groepen & volwassenen