Hubert Stripverhaal

Focustentoonstelling

>

Hubert. Ben Gijsemans

De uitgeverij Dargaud en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België stellen originele platen tentoon van de Belgische stripauteur Ben Gijsemans. De auteur heeft de KMSKB gekozen als actieplaats voor zijn strip, wegens hun fantastisch kader.

Auteur aan het woord

In de eerste teksten die ik voor dit boek heb geschreven was er nog geen sprake van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, noch van een ander museum. Integendeel, geen één van de interesses van het toenmalige hoofdpersonage, zou hem ook maar in de buurt van een museum brengen. Het enige wat hij deed, na het thuiskomen van een ongedefinieerde job, was op café zitten. Het ritme was strak: steeds hetzelfde café, aan dezelfde toog, met dezelfde tooghangers. Dat was de opzet, dus daar schreef ik over.


Toen ik aan het boek begon was ik nog maar net in Brussel komen wonen, en alhoewel deze grote stad nog onbekend terrein was, waarin ik alles nog kon ontdekken, ging ik steeds opnieuw naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Mijn grote bewondering voor de oude meesters heeft daar ongetwijfeld iets mee te maken. Meermaals per week installeerde ik mij op één van de bankjes in het museum, waar ik traag en met veel hersengekraak begon te schrijven. Het waren telkens korte losse teksten, waarin ik probeerde het hoofdpersonage te leren kennen en hem af en toe al een verhaal opdrong. Aanvankelijk bleef ik trouw aan de opzet, totdat ik besefte dat ik de opzet uit het oog verloren was; het café was namelijk al enige tijd in een museum was verandert. Die metamorfose moest zich ergens tussen de losse teksten hebben plaatsgevonden. Het hoofdpersonage kreeg langzaam zijn karakter en zijn verhaal, waarin het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten een steeds grotere rol begon te spelen. Ik doopte hem Hubert en schreef vlijtig verder, op een bankje in het museum.

Ben

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Museumshop (1ste verdieping)
Koningsplein 3
1000 Brussel
+32 (0)2 508 32 11
info@fine-arts-museum.be

Openingsuren

Dinsdag - tot en met vrijdag: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

Tarieven

Gratis toegang

Publicatie

Ben Gijsemans, Hubert, Oogachtend, 88p., € 19,99