IMAGINE! 100 Years of International Surrealism

Focus

>

Salvador Dalí - "Zachte constructie met gekookte bonen (voorafschaduwing van de burgeroorlog)" (1936) | © Philadelphia Museum of Art, Philadelphia (Pennsylvania). The Louise and Walter Arensberg collection

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België openen IMAGINE!, een uitzonderlijke reizende tentoonstelling die in nauwe samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs) ontstond.

 

Van Max Ernst tot Giorgio de ChiricoSalvador Dalí, Joan Miró,  Jane Graverol, Dorothea Tanning, Man Ray, Leonor Fini: ontdek de poëzie van ‘s werelds beroemdste surrealistische kunstenaars aan de hand van thema's als de droom, het labyrint, de metamorfose, het onbekende en het onderbewuste.

Tickets

 

Full Experience Surrealism ticket

 

Bezoek de tentoonstelling IMAGINE! 100 jaar Internationaal Surrealisme EN het Magrittemuseum met het nieuwe Full Experience Surrealism ticket!

Dompel je voor een verlaagd tarief onder in de surrealistische wereld via de meesterwerken van Magritte en breid je ervaring uit met een bezoek aan de tentoonstelling IMAGINE! 100 jaar internationaal surrealisme.

IMAGINE! 100 jaar internationaal surrealisme

 

Elk partnermuseum huist de kern van de reizende tentoonstelling en verrijkt deze door de klemtoon te leggen op haar eigen erfgoed. In Brussel vertrekken de KMSKB vanuit het symbolisme om een verbredende lezing van het surrealisme te kunnen bieden. 

Met meer dan 130 kunstwerken (schilderijen, werken op papier, sculpturen, objecten, assemblages en foto’s) belicht IMAGINE! de raakvlakken en verwantschappen, maar ook de breuklijnen tussen het surrealisme en een van zijn voorlopers, het symbolisme.

Vanaf 1880 was Brussel een culturele hotspot voor de kunsten en de avant-garde, zoals blijkt uit de tentoonstellingen van de Groupe Les XX en La Libre Esthétique. Het symbolisme, vertegenwoordigd door Rops, Spilliaert, Khnopff, Delville en Minne, ontwikkelde zich hier en anticipeerde op de opkomst van de surrealistische beweging.

Enkele decennia later wordt de stad het brandpunt van het Belgisch surrealisme. Ondanks de culturele breuk die de Eerste Wereldoorlog met zich meebrengt, zijn de oudere symbolisten en de opkomende jeugd niet fundamenteel van elkaar vervreemd.

Van 1 januari tot 30 juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. 2024 is dan ook het geschikte jaar om het surrealisme in de kijker te zetten: De beweging zette België internationaal op de kaart en vond tegelijkertijd verspreiding en betekenis binnen een Europese context. Bovendien is het in 2024 honderd jaar geleden dat het "Manifest van het Surrealisme" (1924) voor het eerst gepubliceerd werd. Met de tentoonstelling IMAGINE! vieren de KMSKB de honderdste verjaardag van het surrealisme binnen een optimale Europese context.

Na Brussel en Parijs zal de tentoonstelling haar Europese en internationale tournee voortzetten in de Hamburger Kunsthalle en de Fundación Mapfré in Madrid, alvorens te eindigen in het Philadelphia Museum of Art.

 

Agenda

 

RONDLEIDING VOOR GROEPEN

Op aanvraag : reservation@fine-arts-museum.be

 

Curatoren
- Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: Francisca Vandepitte, Conservator moderne kunst
- Centre Pompidou, Musée national d'Art Moderne: Didier Ottinger, adjunct-directeur belast met de culturele programmering van het Musée national d'Art moderne - Centre de création industrielle (MNAM/CCI) & Marie Sarré, Curatorial Attaché bij de afdeling Moderne Collecties
In samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs), de Hamburger Kunsthalle, de Fundación Mapfré Madrid en het Philadelphia Museum of Art.

6dc11f25_7f35_41a1_9f44_1d6e58664af9.jpg

MET DE STEUN VAN :

surrealisme_sponsors.png

Copyright : Salvador Dalí - Zachte constructie met gekookte bonen (voorafschaduwing van de burgeroorlog) (1936) | © Philadelphia Museum of Art, Philadelphia (Pennsylvania). The Louise and Walter Arensberg collection. © Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres / Sabam Belgium, 2024

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Openingsuren

Di- Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 15:00

SLUITINGSDAGEN

Maandag
+ 1 januari | 1 mei | 1 & 11 november | 25 december

Tarieven

Let op: Een ticket voor de tijdelijke tentoonstelling IMAGINE! geeft geen toegang tot de permanente collecties van de Musea. Bedankt voor uw begrip.

INDIVIDUELE BEZOEKERS

 
Volwassenen 18,00 €
Senioren (65+) 15,00 €
Groepen volwassen (15 personen, prijs p.p.) 125,00 €
Jongeren, kinderen (7-25 jaar) 10,00 €
Onderwijzend personeel, stadsgidsen van Brussel (buitenschoolse bezoeken) 10,00 €
Eén begeleider per school-, jeugd- of kansengroep 10,00 €
Mindervaliden (1 begeleider van deze persoon geniet hetzelfde tarief) 10,00 €
Belgische werkzoekenden en begunstigende van het leefloon 10,00 €
Kinderen en jongeren (schoolgroepen) + Museum op Maat 6,00 €
Kinderen (0 t.e.m. 6 jaar), ICOM, personeelsleden BELSPO, pers 0,00 €
Vrienden van de KMSKB 0,00 €

Bij een gereduceerd tarief is een geldig bewijs vereist.

TICKETS