In the Eye of the Storm Modernism in Ukraine 1900-1930s

Focus tentoonstelling

>

Alexandra Exter, Drie vrouwelijke figuren (1909-1910),  National Art Museum of Ukraine, inv. Ж-1769

Ontdek de modernistische kunst in Oekraïne tussen 1900 en 1930...

De modernistische beweging in Oekraïne ontwikkelde zich tegen een achtergrond van ineenstortende keizerrijken, de Eerste Wereldoorlog, de strijd voor onafhankelijkheid en de oprichting van Sovjet-Oekraïne. Ondanks deze ingrijpende omwentelingen waren er in de eerste decennia van de twintigste eeuw gedurfde artistieke experimenten en een ware bloei van kunst, literatuur en theater in Oekraïne.

In the Eye of the Storm belicht een scala aan artistieke stijlen en diverse culturele identiteiten en toont meer dan zestig werken, waarvan de meeste in bruikleen zijn gegeven door het National Art Museum of Ukraine (NAMU) en het Museum of Theatre, Music and Cinema of Ukraine om ze te beschermen tijdens de aanhoudende Russische invasie van Oekraïne.

De tentoonstelling brengt werken samen van kunstenaars als Kazymyr Malevych, Alexandra Exter en El Lissitzky, maar ook van minder bekende figuren als Oleksandr Bohomazov, Sarah Shor en Mykhailo Boichuk, die allemaal een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de kunst en cultuur van het land.

Georganiseerd door het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid, Ludwig Museum, Keulen, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel, het Belvedere Museum, Wenen en de Royal Academy of Arts, Londen, in samenwerking met het Nationaal Kunstmuseum van Oekraïne.

Curatoren: Konstantin Akinsha (freelance kunsthistoricus en curator), Katia Denysova (kunsthistoricus en doctoraatskandidaat aan het Courtauld Institute of Art, Londen), Olena Kashuba-Volvach (Conservator 19e en vroeg 20e-eeuwse kunst, NAMU) & Francisca Vandepitte (Conservator van de collectie Moderne Kunst, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België).

 

Krediet : Alexandra Exter, Drie vrouwelijke figuren (1909-1910), National Art Museum of Ukraine, inv. Ж-1769

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Openingsuren

Di- Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00

SLUITINGSDAGEN

Maandag

1 & 11 november | 25 december | 1e januari

Tarieven

Te bezoeken met een ticket voor de permanente collectie

ONLINE TICKETS
Personen die recht hebben op een gratis ticket (vb.Jongeren/ICOM/journalist/...), dienen zich hiervoor te wenden tot onze ticketing dienst.