Jean-Pierre Ghysels "Geheime hoek" (1973)

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België wijden een tentoonstelling aan Jean-Pierre Ghysels (Ukkel, 1932), een Belgische beeldhouwer die leerling was van Zadkine aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs. De tentoonstelling biedt het publiek de gelegenheid kennis te maken met een reeks beeldhouwwerken die vervaardigd zijn uit de twee favoriete materialen van de kunstenaar, geslagen koper en brons.  Ook al zijn deze werken klein van formaat, verrassen ze ons door hun monumentaliteit en sensualiteit. 

De selectie, die tot stand kwam in  samenwerking met zijn echtgenote Colette Ghysels, met wie hij een passie deelt voor reizen, tribale kunst en etnische juwelen, is ook een eerbetoon aan het belang dat de kunstenaar hecht aan zijn dierbaren. Hij zegt: "Wat mij echt gelukkig maakt is, wanneer mijn vrouw mijn atelier binnenkomt, kijkt en zegt dat ze het mooi vindt. Dan geloof ik het bijna, het verwarmt me en het lijkt me dat, op dat moment, mijn beeld ons weerspiegelt.

Onder de selectie: Geheime hoek (1973), een gepolijst brons dat Philippe Roberts-Jones, de toenmalige hoofdconservator, in 1976 in de museumcollectie opnam, is het oudste werk in de reeks werken van geslagen messing en brons.

Voor de kunstenaar is "een beeldhouwwerk creëren het kiezen van materiaal, er een dialoog mee aangaan, ermee praten over ruimte, lijnen, volumes, krommingen, rechte lijnen, proporties, wat we zouden willen dat het is. Het is het al liefhebben ook al bestaat het nog niet t". Jean-Pierre Ghysels viert op 20 september zijn 90ste verjaardag.

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Openingsuren

Di- Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00

SLUITINGSDAGEN

Maandag
+ 1 januari | 1 mei | 1 & 11 november | 25 december
+ 2de donderdag van januari

Tarieven

Te bezoeken met een ticket voor de permanente collectie

ONLINE TICKETS
Personen die recht hebben op een gratis ticket (vb.Jongeren/ICOM/journalist/...), dienen zich hiervoor te wenden tot onze ticketing dienst.