Joseph Kosuth 'La signification, L'emplacement du mot dans un champ grammatical'

Installatie

permanent

Als bewonderaar van Magritte, verwerkt de Amerikaanse kunstenaar Joseph Kosuth (° 1945) – pionier van de conceptuele beweging – de geest van de beroemde surrealist in veel van zijn creaties. Kosuth besloot hulde te brengen aan Magritte door een prachtig werk te installeren in het Magritte Museum: ‘La signification, L'emplacement du mot dans un champ grammatical.’

Kosuth creëerde deze monumentale installatie in 2016, ter nagedachtenis aan René Magritte. Ze werd voor het eerst voorgesteld bij de tentoonstelling René Magritte. La trahison des images (Het verraad van de beelden), georganiseerd door het Centre Pompidou in Parijs.

Als vertrekpunt nam Joseph Kosuth De verschijning, dat Magritte in 1928 heeft geschilderd en symbool staat voor de manier waarop hij in die tijd experimenteert met de afwisseling van woorden en beelden. Kosuth is zowel theoreticus als beeldend kunstenaar – beide kunnen voor hem niet van elkaar worden gescheiden –, en laat zich hier inspirereren door Ludwig Wittgenstein's (1889-1951) onderzoek naar taal.De titel van het werk is dat van een hoofdstuk van Wittgenstein's boek The Big Typescript, en de kubus, in het midden van de compositie, komt voort uit diens belangrijkste werk, de Tractatus logico-philosophicus, dat ook Marcel Broodthaers beïnvloedde.

Andere schema’s, alsook een citaat van Michel Foucault (vermeld in een essay over Het verraad van de beelden in 1973) en van Nietzsche, worden boven het beeld van het schilderij geplaatst, waardoor het geheel een complexe theoretische beschouwing op taal aan de orde stelt, met Magritte als ‘vertrekpunt’.

‘La signification, L'emplacement du mot dans un champ grammatical.’ is het tweede werk van Joseph Kosuth dat opgenomen wordt in de prestigieuze collecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, na « Titled (A.A.I.A.I.)’ [water, Eng.-Latin] » (1968) ; twee grootse bijdragen die het nationaal Belgisch erfgoed komen verrijken.

Praktische informatie

Adres

musée Magritte museum
Niveau -2
Koningsplein 1
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Openingsuren

Ma - Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00

SLUITINGSDAGEN

1 & 11 november | 25 december | 1 januari
Tweede donderdag van januari

Tarieven

De installatie is gratis te bezichtigen op niveau -2 van het Magritte Museum.