Kokoschka & Gauguin doorgelicht Wanneer het onzichtbare zichtbaar wordt

>

Twee belangrijke schilderijen – het Portret van Suzanne Bambridge van Paul Gauguin en de Trancespeler van Oskar Kokoschka – vormen het middelpunt van het experiment. Via een innovatieve methode – de “multispectraalanalyse” – leert u meer over deze schilderijen en  worden de voordelen van deze werkwijze duidelijk voor de conservatie van kunstwerken.


Multispectraalanalyse maakt het mogelijk om “het onzichtbare te zien” en om de geheimen van schilderijen te ontdekken. De kenmerken van het doek, craquelures en anomalieën in verf of vernis worden opgespoord en onder de loep genomen.

Verflagen en exacte kleuren kunnen worden gedetecteerd maar ook ondertekeningen en overschilderingen worden aan het licht gebracht. Samen met andere beeldtechnieken (vooral röntgenstralen en infrarode reflectografie), biedt deze analyse de mogelijkheid om de verflagen van het kunstwerk en van de drager (doek of hout) veel gedetailleerder en veel genuanceerder te bestuderen, veel verder dan het oog kan reiken.
Foto’s, demo’s, didactische panelen en interactieve films verduidelijken de werking van de multispectraalanalyse en tonen welke onverwachte resultaten opduiken.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, in samenwerking met de VUB en Lumiere-Technology waren bij de eersten om deze unieke methode te doorgronden en in de praktijk toe te passen voor conservatorische doeleinden.

 

           

 

WIJZIGING OPENINGSUREN
De openingsuren op zaterdag en zondag zijn gewijzigd: van 11 tot 18 u (i.p.v. van 10 tot 17 u)

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
+32 (0)2 508 32 11
info@fine-arts-museum.be

Openingsuren

Dinsdag - vrijdag: 10 tot 17u
de kassa sluit om 16u30

Weekends: 11 tot 18u
de kassa sluit om 17.30

De musea zijn gesloten op maandag, 1/01, de 2de donderdag van januari, 1/05, 1/11, 11/11, 25/12
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00

Tarieven

Gratis toegang na aankoop van een ticket voor het Musée Fin-de-Siècle Museum of een combiticket