Léon Spilliaert De vroege jaren
Focus
>
In een intimistische focus, bieden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een unieke kijk op het vroege werk van Léon Spilliaert. Dit is een uitgelezen kans om in de huid en de geest te kruipen van deze getormenteerde Belgische symbolist. Een twintigtal zorgvuldig geselecteerde werken op papier illustreren de existentiële crisis die de jonge Léon Spilliaert doormaakte.
In 2022, onthulde de Koning Boudewijnstichting een ware schat: drie volumes van een compilatie van toneelstukken die Maurice Maeterlinck tot 1901 schreef. Deze volumes, die onlangs werden aangekocht door een fonds dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, kregen de sobere titel Théâtre, en werden in 1902 en 1903 geïllustreerd door de jonge Léon Spilliaert.
Op 21-jarige leeftijd realiseerde hij honderden pagina-illustraties, titels, tekstvignetten, randversieringen en soms zelfs grafische interpretaties van Maeterlincks wereld die de tekst volledig overspoelden. De gebruikte tekenmaterialen, zoals oost-Indische inkt, potlood en aquarel, vertolken wonderwel de hypergevoeligheid van de wereld van Maurice Maeterlinck.
Wegens hun cultureel, historisch en artistiek belang, kregen deze 3 volumes het statuut van topstuk van de Vlaamse Gemeenschap. De Koning Boudewijnstichting gaf ze in langdurig bruikleen aan de KMSKB, en meer bepaald aan het Fin-de-Siècle Museum waar ze sinds december 2022 te zien zijn, elk opengeslagen op een geïllustreerde dubbele pagina.
Deze aanwinst vormt het uitgangspunt voor «Léon Spilliaert. De vroege jaren», een tentoonstelling die deze 3 kostbare volumes in hun context plaatst.
De jonge kunstenaar zinspeelt al op de onderwerpen en tekeningen die hij later op groter formaat zou uitwerken. Ondanks zijn jonge leeftijd vertoonde hij een opmerkelijke maturiteit. Hoewel hij voortdurend geplaagd werd door twijfel, ontplooide hij zijn artistieke talent op een heel unieke manier, geïnspireerd door literatuur en filosofie.
Commissaris Sarah Van Ooteghem, conservator van de collectie werken op papier moderne kunst (19de-21ste eeuw) van de KMSKB, selecteerde 20 tekeningen uit de eigen collecties die tussen 1901 en 1910 werden gemaakt, alsook 3 prenten, waarvan één afkomstig uit de KBR. Tijdens die periode maakt de jonge kunstenaar een existentiële zoektocht door.
Na korte verblijven in Brussel en Parijs, keert hij terug naar zijn vertrouwde Oostende. De rusteloosheid en de symbolische gelaagdheid van zijn vroege werken maken dan plaats voor een diepgaande beleving van het hier en nu in interieurs en zeegezichten.
Commissaris: Sarah VAN OOTEGHEM
Sarah Van Ooteghem vervoegde de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in 2022 als Conservator werken op papier moderne kunst (19de-21ste eeuw). Voorheen was zij als conservator assistent werkzaam in de Fondation Custodia / Collection Frits Lugt in Parijs en in het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België. Als specialist kunstwerken op papier droeg zijn reeds bij aan verschillende publicaties van de KMSKB.
podcast rond de tentoonstelling
Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Spilliaert, The Early Years' nemen wij u mee naar Oostende. De dienst publieksbemidddeling, in samenwerking met Amusea, bieden u een reeks intimistische podcasts aan gewijd aan Léon Spilliaert. De woorden doen je verdwijnen in stranden van pastel en zeeën van inkt.
Deze podcasts zijn ook toegankelijk voor slechtzienden en blinden. Een realisatie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in samenwerking van Amusea.
Teksten: Marianne Knop (Publieksbemiddeling)
Realisatie: Amusea (www.amusea.be)
Geluid: Christophe Cossement
Stem: Els Dottermans
#Slowart #Spilliaert #ExpoSpilliaert #FineArtsBelgium
Praktische informatie
Adres
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL / +32 (0)2 508 32 11
Openingsuren
Di- Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00
De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00
SLUITINGSDAGEN
Maandag
+ 1 januari | 1 mei | 1 & 11 november | 25 december
+ 14 september
Tarieven
Te bezoeken met een ticket voor de permanente collectie