Marcel Lecomte Heimelijke hoeken van het surrealisme

Focustentoonstelling

>

Van 1960 tot 1966 werkte Lecomte voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Kort na zijn overlijden werden zijn archieven en bibliotheek opgenomen in het Archief voor Hedendaagse Kunst. De tentoonstelling onthult meerdere van deze documenten alsook kunstwerken van kunstenaars en schrijvers die hem dierbaar waren, foto’s, correspondenties, opvallende publicaties van de surrealistische beweging, filmfragmenten en audiomateriaal.

Marcel Lecomte (1900-1966), zoon van de schilder Émile Lecomte, betreedt de kunstwereld in 1918 onder de invloed van Clément Pansaers, één van België’s belangrijkste dadaïsten. Hij zoekt vervolgens toenadering tot de modernisten van het tijdschrift Sept Arts alvorens het surrealisme aan te hangen binnen de groep Correspondance, onder leiding van Paul Nougé. Lecomte laat René Magritte in 1923 Giorgio de Chirico ontdekken. Zijn poëzie kenmerkt zich door haar sterk gevoel voor het moment, door haar aandacht voor de verrassing en het toeval. Het kunstwerk was voor hem de magische spiegel van de kunstenaar. Na de oorlog illustreert Pierre Alechinsky zijn plaatje in sens des tarots. Hij speelt ook een centrale rol in het Salon noir, de eerste belangrijke « installatie » van Broodthaers in 1966.

Lecomte wenste geen revoluties. Hij was gevoelig voor de eigentijdse creatie, op voorwaarde dat het verleden ze beïnvloedde en dat ze een voorgeschiedenis met zich meedroeg, dat ze op zoek ging naar vergeten geheimen. Hij schreef als een dichter, zoals Magritte dichtte met zijn schilderijen. Hélène Prigogine zag Lecomte als “onze laatste estheet” en Jean Paulhan, spilfiguur binnen de Franse letteren, beschouwde hem als “een zuiver en groot schrijver”. In een foto van Paul Colinet zien we hem naar een vriendin toegebogen, in een oneindig omlijnde kamer. Zijn aanwezigheid in de geschiedenis van het surrealisme bleef discreet maar was constant.

 

De tentoonstelling zal elke dag (7/7) geopend zijn (behalve op feestdagen*). Tijdens de duurtijd van de tentoonstelling (13.10.2017 - 18.02.2018) zal ook het Musée Magritte Museum dagelijks geopend zijn voor het publiek
(behalve op feestdagen*).

Praktische informatie

Adres

Regentschapsstraat 3
1000 Brussel

Mail  / +32 (0)2 508 32 11

Programma rond de tentoonstelling

Broodje Brussel


Marcel Lecomte, de heimelijke hoeken van het surrealisme


25/01

Openingsuren

Ma (!) - Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00
Op 24 & 31 december: 11:00 - 14:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Personen die recht hebben op een gratis ticket (vb. ICOM/journalist), dienen zich hiervoor te wenden tot onze ticketing dienst.

 

Online Tickets


Sluitingsdagen*

1 & 11 november / 25 december 2017
1 & 11 januari 2018


MUSEUM OP MAAT

Specifieke rondleidingen en ateliers voor kwetsbare doelgroepen en socioculturele organisaties.

Contact

 

Tarieven

Gratis toegang na aankoop van een ticket voor de permanente collectie of voor de tentoonstelling Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst.