Maurice Wyckaert Inner Landscapes

Focustentoonstelling

>

Maurice Wyckaert

Na Jules Schmalzigaug, Ferdinand Schirren, Marc Mendelson, Lismonde en Walter Leblanc, eren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België met de retrospectieve van Maurice Wyckaert (1923-1996) nog één van de belangrijkste figuren van de naoorlogse kunst in België.

Na zijn studies aan de Académie de Bruxelles en het Vrije Atelier van Sint-Lambrechts-Woluwe, begint Maurice Wyckaert in de stijl van Jean Brusselmans. Aanvankelijk sterk beïnvloed door het Vlaamse expressionisme, schakelt hij stilaan over naar een lyrische abstractie in combinatie met kalligrafische elementen. De Germaanse cultuur en de laatste Amerikaanse kunstinnovaties brengen Wyckaert uiteindelijk tot zijn persoonlijke stijl. Kenmerkend is de uitbreiding van het kleurengebruik in de vele innerlijke landschappen.

Nauw verbonden met CoBrA via Asger Jorn en Serge Vandercam en als mede-oprichter van het tijdschrift  Meridiaan en de galerij Taptoe in 1955, sluit Maurice Wyckaert aan bij de Internationale Situationniste en de Mouvement international pour un Bauhaus imaginiste. Op 28 september 1960 leest hij de « Déclaration au nom de la quatrième conférence de l’Internationale Situationiste » voor (Verklaring namens de vierde conferentie van de internationale situationisten) in het Instituut voor hedendaagse kunst.


digital experience

Om deze ervaring te verrijken, biedt de multimediale cilinder (“digital experience”) via projecties een volledige benadering aan van de artistieke creatie. Het project sluit aan bij de wens van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België om de digitale ervaring binnen het museum continu te vernieuwen. De multimediale cilinder staat voor minimum drie jaar in het midden van de ruimte. Hiermee zal elke nieuwe selectie van de collectie moderne en hedendaagse kunst op een digitale manier aangevuld en gestoffeerd worden.

Digital experience powered by Tree top National lottery Become a friend

 

 

 

 

 

 


De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België wensen hun partners te bedanken die dit concept mogelijk maakten: TreeTop, de Nationale Loterij en de Vrienden van het Museum (Become a Friend).

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
+32 (0)2 508 32 11
info@fine-arts-museum.be

Openingsuren

Di- Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
De musea zijn gesloten op maandagen en volgende dagen 1/01, de 2de donderdag van januari, 1/05, 1/11, 11/11, 25/12
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00
Personen die recht hebben op een gratis ticket (vb.ICOM/journalist), dienen zich hiervoor te wenden tot onze ticketing dienst. 

ONLINE TICKETS

Tarieven

Gratis toegang na aankoop van een ticket voor de permanente collectie£

IN PARTNERSHIP WITH