Omar Ba Een reis voorbij de illusie

Focus tentoonstelling

>

Omar BA "Dispersion devant l’impasse" 2021

Het werk van Omar Ba (1977, Senegal) kenmerkt zich door zijn raadselachtigheid en zijn grote poëtische intensiteit. Hij probeert zijn onderbewustzijn en zijn symbolische interpretatie van de werkelijkheid tot uitdrukking te brengen en staat daarmee in contrast met het gangbare didactische verhaal. De kunstenaar behandelt thema's als chaos, vernietiging en dictatuur, waarbij hij zijn politieke discours in een sluier van poëzie hult dankzij een geheel eigen beeldtaal, zowel fel als delicaat.

Omar Ba leeft en werkt tussen Dakar, Genève, Brussel, Parijs en New York. Verdeeld over verschillende continenten ontwikkelt hij zo een mentaliteit die het resultaat is van een permanente hybridisering, ver van de stereotypen die verbonden zijn aan zijn Afrikaanse wortels. Deze hybriditeit is ook terug te vinden in zijn schilderijen waar organische toetsen en flamboyante kleuren zich vermengen, door zijn gebruik van verschillende vormen, technieken en texturen (acryl, gouache, potlood en zelfs typex). Ba schildert op een zwarte achtergrond (op golfkarton of canvas), waardoor hij de toeschouwer vraagt zich letterlijk en figuurlijk aan de duisternis aan te passen. 

 

Een twintigtal doeken op groot formaat, die speciaal voor de tentoonstelling werden gemaakt, zullen in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België aan het publiek worden voorgesteld. Zijn iconografie, die zowel politiek als sociaal geëngageerd is, maar ook doordrongen van een persoonlijke mythologie, roept historische en tijdloze vragen op, terwijl ze een resoluut hedendaagse artistieke boodschap uitstraalt, die te vinden is bij kunstenaars die dicht bij het surrealisme en het symbolisme staan. Omar Ba stelt met zijn penseel de chaos van de wereld aan de kaak. 

 

De tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij de steun van Galerij Templon

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Openingsuren

Di- Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00

SLUITINGSDAGEN

Maandag
+ 1 januari | 1 mei | 23 juni | 1 & 11 november | 25 december
+ 2de donderdag van januari

Tarieven

Te bezoeken met een ticket voor het Old Masters Museum

INDIVIDUELE BEZOEKERS

 
Volwassene (19-64 jaar) 15,00 €
Senior (+65 jaar) 10,00 €
Student (-26 jaar) 5,00 €
Jongere (6-18 jaar) 0,00 €
Kind (-6 jaar) 0,00 €
Onderwijzend personeel (buiten schoolgroep uitstap) 5,00 €
Persoon met een beperking / begeleider (prijs p.p.) 5,00 €
Werkzoekende / begunstigende leefloon 5,00 €
Vrienden van de KMSKB / ICOM / BELSPO 0,00 €
Fed+ kaart 10,00 €
Pers 0,00 €
Bij een gereduceerd tarief is een geldig bewijs vereist.

 

TICKETS