Picasso & Abstraction

Tentoonstelling

>

Picasso "Violon et feuille de musique" (1912)

In nauwe samenwerking met het Musée national Picasso-Paris, wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België  komend najaar een unieke tentoonstelling aan Pablo Picasso (1881-1973). De twee instellingen ontcijferen een nooit eerder onderzocht thema: voor de allereerste keer zal Picasso’s relatie met de abstracte kunst worden belicht aan de hand van meer dan honderdveertig uitzonderlijke werken. 

De tentoonstelling behandelt de grote etappes die de link leggen tussen Picasso’s werk en de abstracte kunstgeschiedenis. Zij toont de eerste kubistische experimenten van 1907, uitgevoerd in de marge van Les Demoiselles d'Avignon, tot zijn latere werk op de grens van de action painting. Deze verrassende relatie, die bestaat uit kleine stappen vooruit, terugtrekken en achteruit, komt aan bod in het subtiele chronologische en thematische verloop van de tentoonstelling. Deze onthult de slingerbeweging van de kunstenaar tussen het abstracte en het figuratieve door de decennia heen.

Het kunstenaarsatelier vormt een ander belangrijk thema in de tentoonstelling. Dit laboratorium van vormen toont het creatieproces van Picasso aan de hand van verschillende reeksen tekeningen en prenten. Het atelier, dat zowel een plaats van creatie als een decor voor het werk is, is ook de ruimte waar de verbeelding van de schilder tot uiting komt,  en belicht de ambiguïteit tussen realiteit en fictie.

De toeschouwer wordt niet alleen uitgenodigd om de buitengewone creativiteit van Pablo Picasso en zijn vermogen om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden te waarderen, maar ook om via zijn werk te meten hoe impulsen naar het onbekende een uitstekend middel blijven om zichzelf beter te leren kennen en om zich te bevrijden van beperkende etiketten. 

Reserveer een groepsbezoek of schoolbezoek met gids!

OPENINGSUREN 

De tentoonstelling is geopend van maandag tot vrijdag van 10 tot 17u, en in het weekend van 11 tot 18u.

Op maandag is de toegang via het Magrittemuseum ( Koningsplein 1, 1000 Brussel). 

rond DE tentoonstelling 

CONFerenties

Dit seizoen openen vier uitzonderlijke ontmoetingen het debat en de discussie over hedendaagse maatschappelijke thema's rond de vele facetten van Pablo Picasso. Tentoonstellingscuratoren, sociologen, journalisten, juristen, auteurs, kunstenaars, filosofen, kunsthistorici... Een gevarieerd panel biedt een pluriforme kijk op de man, de kunstenaar en zijn werk. Ga met ze in debat!

14.10.2022 | MEET THE CURATORS (FR)

Picasso & Abstraction 

Openingsconferentie van de tentoonstelling en ontmoeting met de curatoren Michel Draguet, directeur-generaal van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, en Joanne Snrech, conservator verantwoordelijk voor schilderijen in het Musée national Picasso-Parijs.

volgende conferenties

26.11.2022 | Picasso, vues pluri-elles ? (FR)
11.12.2022 | Pi©asso, une image , un nom. (FR)
04.02.2023 | Picasso, tribal ? Face to face ! (EN)

MASTERCLASS

25.11.2022 | MASTERCLASS : PICASSO & ABSTRACTION (NL)

Marianne Knop, gids en kunsthistoricus, neemt u mee naar de kern van de verschillende thema's van de tentoonstelling, met als uitgangspunt de experimenten van de kunstenaar met de relatie figuur-achtergrond, de fragmentatie van het beeldvlak, en het spel met de materie. Door een concrete link te leggen tussen ideeën en theorieën zal deze masterclass u alle nodige instrumenten aanreiken om de tentoonstelling als een kenner te bezoeken.

In samenwerking met Amarant
podcasts

De dienst Publieksbemiddeling biedt u een audiodompeling in 15 werken van Pablo Picasso aan. Deze informatieve en leerzame podcasts zijn bedoeld om inclusief en toegankelijk te zijn voor alle doelgroepen. Het eerste deel van elke aflevering heeft de vorm van een audiobeschrijving. U kunt ze beluisteren tijdens uw bezoek aan de tentoonstelling, u hoeft alleen maar het tracknummer te raadplegen dat naast de betreffende werken staat aangegeven. Voor uw comfort, raden wij u aan om de afleveringen op voorhand te downloaden op Acast of Spotify. Veel luisterplezier! Geen podcast fan? U kunt de transcripties hier ook downloaden.

Luister naar een voorproef:

“Toen ik hun leeftijd had, tekende ik als Rafael, maar het kostte me een heel leven om te leren tekenen

als zij.” Pablo Picasso

Zie je dat ?! Picasso, kinderblik

Doorheen de kinderblik van Carole, Célestine, Finn, Léonard, Léontine, Sara & Zoé ontdek je Picasso zoals je hem nog nooit hebt gezien. Onderga de geluiden van een ontdekkingsreis waarin je acht werken en evenveel verhalen ontmoet. Voor uw comfort, raden wij u aan om de afleveringen op voorhand te downloaden op Acast of Spotify.

 

 

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Musée national Picasso-Paris en maakt deel uit van het project "Picasso Celebration 1973-2023": 50 tentoonstellingen en evenementen om Picasso te vieren. Meer over Celebration Picasso

 

   

En de steun van de Nationale Loterij, De Ambassade van Spanje in België, Spain Arts & Culture en Instituto Cervantes.
 

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Picasso&Abstraction: Op maandag is de toegang via het Magrittemuseum ( Koningsplein 1, 1000 Brussel)

Openingsuren

Ma- Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

Op maandag is de toegang via het Magrittemuseum ( Koningsplein 1, 1000 Brussel). 

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00

SLUITINGSDAGEN


+ 1 januari | 1 mei | 1 & 11 november | 25 december

Tarieven

INDIVIDUELE BEZOEKERS

 
Volwassene (19-64 jaar) 17,00 €
Senior (+65 jaar) 15,00 €
Student (-26 jaar) en schoolgroepen (prijs p.p.) 7,00 €
Jongere (0-18 jaar) 0,00 €
Volwassenen groep (15 personen, prijs p.p.) 15,00 €
Onderwijzend personeel 7,00 €
Persoon met een beperking / begeleider (prijs p.p.) 7,00 €
Werkzoekende / begunstigende leefloon 7,00 €
Vrienden van de KMSKB / ICOM / BELSPO / Maecenas Circle / Gids Stad Brussel 0,00 €
Fed+ kaart 15,00 €
Pers 0,00 €
Bij een gereduceerd tarief is een geldig bewijs vereist.

 

 De verkoop start op 1 september 2022.