Pierre Lahaut De jaren 60

Focustentoonstelling - Digital Experience

>

Het oeuvre van Pierre Lahaut (1931-2013) blijft een bevoorrecht getuige van de evolutie van de kunststromingen in België tijdens de tweede helft van de 20e eeuw. Het past binnen verschillende opeenvolgende tendensen zoals het symbolisme, het minimalisme, de nieuwe subjectiviteit, of nog de geometrisering. Pierre Lahaut, tweemaal laureaat voor de prijs Jonge Belgische Schilderkunst, staat ook bekend als lid van de groep Jeunes Figuratifs belges en als medeoprichter van de groep Axe 59. De kunstenaar was tevens een erkend en gedreven docent in de academische wereld. Hij gaf 17 jaar lang les aan Ter Kameren (ENSAV) waar hij het Atelier de dessin et de stimulation graphique oprichtte.

De tentoonstelling in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) omvat een veertigtal werken die een keerpunt voor Lahaut symboliseren: de jaren 60. Deze selectie toont de overgang van Pierre Lahaut naar het non-figuratieve en lyrische als reactie op de geometrische overheersing. In 1967 werden dezelfde schilderijen en aquarellen tentoongesteld in het Paleis voor Schone Kunsten. 50 jaar later nodigen de KMSKB u uit om deze werken te herontdekken, verrijkt met een nieuw technologische inbreng: de Digital Experience.

Om deze ervaring uit te diepen, biedt de multimediale cilinder via extra inhoud – touchscreen, video’s, foto’s, archieven, projecties in hoge resolutie … - een volledig overzicht van het leven en het oeuvre van Pierre Lahaut. Het project sluit aan bij de wens van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België om de publiekservaring binnen het museum continu te vernieuwen. De multimediale cilinder staat voor minimum drie jaar in het midden van de ruimte. Hiermee zal elke nieuwe selectie van de collectie moderne en hedendaagse kunst op een digitale manier aangevuld en verfijnd worden.

Catalogus

Pierre Lahaut, Les années 60 / De jaren 60

Pierre Lahaut. De jaren 60

Dit eenentwintigste nummer van de Cahiers van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verscheen ter gelegenheid van de tentoonstelling Pierre Lahaut, De jaren 60 georganiseerd door de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Auteurs: Camille Brasseur, Lambros Couloubaritsis, Michel Draguet

80 pagina's - 17 x 21 cm - 52 illustraties - 2017 - € 18
9789077013144 / EAN : 9789077013144

 

 

Digital experience. Powered by Tree top, National Lottery, Become a friend

De tentoonstelling staat onder de Hoge Bescherming van Prinses Léa van België.
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België wensen hun partners te bedanken die dit concept mogelijk maakten: TreeTop, de Nationale Loterij en de Vrienden van het Museum (Become a Friend).
In het concept Digital Experience werden de virtuele tentoonstellingen die in de tentoonstellingsruimte geprojecteerd worden, ontwikkeld in het kader van het Europees project Creative Europe SHAREX.
We bedanken eveneens La SONUMA. Les archives audiovisuelles (www.sonuma.be).

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Patio niveau 0

Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
+32 (0)2 508 32 11
info@fine-arts-museum.be

Openingsuren

Dinsdag tot en met vrijdag: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa’s sluiten om 16:30 tijdens de week en om 17:30 tijdens het weekend.
De musea zijn gesloten op maandag en op 1 mei.

 

Tarieven

Gratis toegang bij aankoop van een ticket voor de permanente collectie of voor de tijdelijke Rik Wouterstentoonstelling.