Prune NOURRY L’Amazone Érogène (Arc)

>

Vanaf oktober zal in het Forum van de Koninklijke Musea een monumentaal werk te zien zijn van de multidisciplinaire kunstenares Prune Nourry (Parijs, 1985), een rijzende ster in de internationale hedendaagse kunst. L'Amazone Érogène (Arc) (2020), dat in 2021 voor het eerst te zien was in de Bon Marché Rive Gauche Parijs, is een werk dat rechtstreeks verband houdt met haar persoonlijke strijd tegen borstkanker en is geïnspireerd op de mythologische figuur van de Amazones.

 

 

Een gigantische boog van 5 meters hoog wijst in de richting van een borst-doel met een diameter van 4 meters en roept zo de metafoor op van de strijd tegen de ziekte. Naast de cathartische roeping vertegenwoordigt de installatie, gemaakt van hout, veren en messing, ook de voortplanting, waarbij het doelwit fungeert als een eicel die klaar is om bevrucht te worden door de pijl die uit de boog wordt geschoten. L'Amazone Érogène (Arc) belicht dus de spanning tussen zachtheid, hoop en geweld, en geeft een persoonlijke ervaring een werkelijk universele weerklank.

 

Prune Nourry is gespecialiseerd in beeldhouwkunst, maar verkent ook een veelheid aan media zoals fotografie, video en performance. Haar kankerdiagnose en borstamputatie op 31-jarige leeftijd vormden de inspiratie voor de introspectieve documentaire Serendipity. Zij is zeer toegewijd aan de feministische zaak, werkt aan kwesties die variëren van bio-ethiek tot vrouwenrechten en gender, en legt in haar werk de nadruk op de relatie tussen kunst en wetenschap. Nourry werkt gewoonlijk samen met antropologen en genetici om haar artistieke praktijk te voeden.

 

De Franse kunstenares volgde een opleiding in houtsnijwerk aan de École Boulle in Parijs. Sinds 2011 woont en werkt ze tussen Parijs en Brooklyn, New York.

 

In samenwerking met de Galerie Templon

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Openingsuren

Di- Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00

SLUITINGSDAGEN

Maandag
+ 1 januari | 1 mei | 1 & 11 november | 25 december
+ 2de donderdag van januari

Tarieven

Te bezoeken met een ticket voor de permanente collectie

ONLINE TICKETS
Personen die recht hebben op een gratis ticket (vb.Jongeren/ICOM/journalist/...), dienen zich hiervoor te wenden tot onze ticketing dienst.