Rachel Labastie Remedies

Focus tentoonstelling

>

Rachel  LABASTIE, PORTRET MET VLEUGELS - Rachel Labastie en Vleugels, A1(2008)

De hedendaagse beeldhouwster Rachel Labastie werpt een kritische blik op de moderne maatschappij  en hoe deze onze lichamen, zowel lichamelijk als geestelijk controleert en vervreemdt. Ze is een meesteres in paradoxen, voortdurend spelend met de ambivalente betekenis van vormen. Centraal in haar werk staat het gebruikte materiaal, geladen met persoonlijke en collectieve herinneringen, wat bijdraagt bij tot de sensualiteit van haar kunst.

Haar sterke creativiteit komt ook tot uiting in het gebruik van uiteenlopende materialen (marmer, edel hout, transportkisten, riet, aarde, klei, porselein en steen). Met een combinatie van een ongelooflijke kracht en vastberadenheid, een onmiskenbare know-how en een oneindige nauwgezetheid, investeert Labastie haar volledige lichaam in haar kunst.

Dit najaar toont Rachel Labastie een dertigtal emblematische werken, een mix van terugkerende en nooit eerder getoonde kunstwerken. In het volledige oeuvre verdiept zij zich in het thema van de dualiteit en laat ons de onverwachte, diepere betekenis  van aanvankelijk schijnbaar eenvoudige zaken  ontdekken. Op uitnodiging van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten creëert Rachel Labastie ook een werk "in residentie" en gaat de dialoog aan met een kunstwerk uit de permanente collectie. De kunstenares koos voor een ‘off-screen’ interpretatie van "De dood van Marat" van Jacques-Louis David (1793) en zal zichtbaar zijn voor het publiek bij de opening van de tentoonstelling. 

Via heel unieke wegen, komen de werken van Rachel Labastie in dialoog met die van Aimé Mpane. Deze twee kunstenaars, een vrouw en een man, stellen beide de symptomen in vraag die zich in onze maatschappij hebben ontwikkeld. Heel concreet en afgezien van de artistieke benadering, creëren ze een echte ruimte van bewustzijn en verdiepen ze zich in de mogelijke remedies rond het centrale oog van de Patio waar de werken worden verzameld op twee verdiepingen van het museum.
Rachel Labastie woont en werkt in Brussel.

Museum in questions

De hedendaagse kunstenaars die dit seizoen tentoongesteld worden, stellen op een ongebruikelijke manier de missies en waarden van de Koninklijke Musea in vraag. Ontdek hun vragen, debatteer en deel uw mening met ons door #MuseumInQuestions te volgen op onze sociale mediakanalen.

OM NIET TE MISSEN

Een uitzonderlijke dag zal gewijd worden aan de kunstenaars Rachel Labastie en Aimé Mpane: lezingen, debat, meet the artist, performances, ... Alle info hier

 

Commissaris van de tentoonstelling: Sophie HASAERTS
Sophie Hasaerts is een Brusselse kunsthistorica en leidt privé- en overheidsprojecten in de kunstsector. Ze is overtuigd van de kracht van artistieke creaties en het belang ervan in een stedelijke gemeenschap/omgeving  in termen van nieuwsgierigheid en openheid.

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Openingsuren

Di- Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Op 24 en 31 december sluiten de Musea om 14:00

SLUITINGSDAGEN

Maandag
+ 1 januari | 1 mei | 1 & 11 november | 25 december

Tarieven

Te bezoeken met een ticket voor de permanente collectie

ONLINE TICKETS
Personen die recht hebben op een gratis ticket (vb.Jongeren/ICOM/journalist/...), dienen zich hiervoor te wenden tot onze ticketing dienst.