The Bruegel Experience Pieter Bruegel de Oude in de KMSKB

>

Pieter Bruegel de Oude, "De val van de opstandige engelen" (detail)

Ter gelegenheid van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de grote renaissance meester met verschillende projecten.

De permanente Collectie

Pieter Bruegel de Oude is een van de bekendste schilders uit de Renaissance. Toch zijn er slechts een veertigtal schilderijen die hij tijdens zijn korte carrière maakte (hij stierf in 1969, rond zijn veertigste levensjaar) overgebleven. Dit maakt hen uiterst zeldzaam en waardevol. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bewaren de op één na grootste verzameling schilderijen van Pieter Bruegel de Oude ter wereld. In het Old Masters Museum kan je verschillende van zijn originele schilderijen bewonderen: De val van de opstandige engelen (1562), Winterlandschap met schaatsers en vogelknip (1565), De volkstelling te Betlehem (1966) en De Aanbidding der Wijzen. Daarnaast kan je aan de hand van verschillende kopieën door zijn zonen en andere (anonieme) volgers het oeuvre van deze brilliante kunstenaar verder ontdekken.

Ontdek de Bruegel collectie in gigapixel op het Google Arts & Culture platform hier

ONTDEK MEER

Duik in de wereld van de schilder en ontdek er alle onverwachte elementen die het geniale talent van de Vlaamse meester bewijzen. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België lanceerden al in 2016, samen met Google Arts & Culture, verschillende technologische ervaringen.

Bruegel. Unseen Masterpieces onthult de verborgen geheimen van de kunstwerken van Pieter Bruegel de Oude († Brussel, 1569) aan een wereldwijd publiek. Hoewel de schilder en zijn schilderijen wereldberoemd zijn, bevat elk van zijn composities een veelheid aan personages – soms eigenaardig, soms herkenbaar – en verhaaltjes binnen de geschiedenis; meesterwerkjes die stuk voor stuk het ontdekken waard zijn. Dit unieke initiatief biedt je de kans om jezelf te verdiepen in Bruegels meesterwerken. Een grote waaier aan online en plaatselijk toegankelijke ervaringen, verlenen je toegang tot de kleinste details van elk schilderij en de kennis van experts. 


BRUEGEL BOX

De Bruegel Box laat je je compleet inleven in Bruegels werk: drie immersieve video’s – elk gewijd aan één bepaald schilderij - worden geprojecteerd op drie wanden, van de vloer tot het plafond. We nodigen je uit om schouder aan schouder te staan met de dorpelingen op Bruegels schilderij Nederlandse Spreekwoorden (1559), oog in oog te staan met de handlezer op het doek De prediking van de Heilige Johannes de Doper (1566) of het werk De val van de opstandige engelen (1566) in te duiken.

Virtuele tentoonstellingen

Verken Bruegels meesterwerken, zijn leven, zijn inspiratie en zijn nalatenschap dankzij 12 virtuele tentoonstellingen, te vinden op verschillende interactieve schermen doorheen het Old Masters Museum. Elke tentoonstelling combineert schilderijen, teksten, archiefdocumenten en getuigenissen via audio- en videofragmenten, waardoor je je ten volle kan verdiepen in de wereld van Pieter Bruegel de Oude en de originele kunstwerken op een nieuwe manier kan ervaren. Deze en zeven bijkomende tentoonstellingen zijn bovendien ook toegankelijk via de website van Google Arts & Culture

Ontdek de virtuele tentoonstellingen in het Old Masters Museum of op het Google Arts & Culture platform

Cardboard experience

De Google Cardboard virtual reality viewer biedt nog een innovatieve ervaring, die de kijker met behulp van een smartphone onderdompelt in een 360°-universum rond De val van de opstandige engelen. Deze virtual reality-ervaring is beschikbaar op het YouTube-kanaal van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Het schilderij komt voor je ogen tot leven, ook jij wordt een van Bruegels personages.

Vind de virtual reality-ervaring hier
V
oor een optimale ervaring, kan je een "cardboard viewer" kopen in de Museum Shop (€ 10).
Tijdens officiële Bruegel rondleidingen, kan je een cardboard viewer lenen van het museum.

Cultureel en Educatief aanbod

Voor de individuele bezoeker

Ontdek het Old Masters Museum en de Bruegel collectie op je eentje met de hulp van een van onze bezoekersgidsen:

  • Bruegel bezoekersgids
  • Audiogids Old Masters Museum, met specifieke Bruegel tour (Nederlands, Frans, Engels, Duits)
  • Bruegel familieparcours

voor groepen

Boek een privérondleiding voor jouw groep en laat je door een van onze gidsen onderdompelen in de wereld van Breugel. We bieden specifieke rondleidingen aan voor klassen uit het lager, middelbaar en hoger onderwijs, alsook voor volwassene en culturele groepen.

Groepsreservaties
Mail | +32 (0)2 508 33 33


Activiteiten

De KMSKB organiseren een brede waaier aan activiteiten voor individuele bezoekers in het kader van het Bruegel Jaar. Sluit je aan bij een gegidste rondleiding, lezing, workshop,... en leer Bruegel van een andere kant kennen.

Museum op Maat

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België staan erop hun ruimtes en collecties voor elke bezoeker toegankelijk te maken. Museum op Maat biedt rondleidingen, creatieve parcours, ateliers en thema-activiteiten aan op maat van specifieke doelgroepen. Zo krijgt iedereen de kans om op een persoonlijke en aangepaste manier het museum te bezoeken, los van handicap, cultuur, taal of welke beperking ook.

Publicaties

Bruegels WINTERTAFERELEN
HISTORICI EN KUNSTHISTORICI IN DIALOOG

Tine Luk Meganck & Sabine van Sprang 
248p. - 300ill.

Pieter Bruegel de Oude (ca. 1525 – 1569) is vandaag vooral bekend voor zijn voorstellingen van het boerenleven en zijn wintertaferelen. Hiervan bezitten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België twee uitzonderlijke voorbeelden, het Winterlandschap met schaatsers en vogelknip (1565) en de Volkstelling te Bethlehem (1566). Het eerste is Bruegels meest gekopieerde werk. Deze rijkelijk geïllustreerde publicatie, met focus op de panelen van de KMSKB, werpt nieuw licht op deze meesterwerken, in het bijzonder op de relatie van de schilder met zijn imaginaire werken, alsook op de historische context. 
[Meer info]

 

Bruegel the Elder, Fall of the Rebel Angels
Art, Knowledge and Politics on the Eve of the Dutch Revolt

Tine Luk Meganck
208p.

Dit zestiende nummer van de Cahiers van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verscheen naar aanleiding van meerdere jaren onderzoek naar het oeuvre van Pieter Bruegel de Oude. Het boek onthult de geheimen van De val van de opstandige engelen, in het bijzonder de weergave van fantasiedieren en enigmatische objecten door nieuwe verbanden te leggen tussen kunst, kennis en politiek in de tijd van Bruegel.
[Meer info]

Praktische informatie

Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Musée Old MAsters Museum
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
MAIL  / +32 (0)2 508 32 11

Openingsuren

Di - Vrij: 10:00 - 17:00
Weekend: 11:00 - 18:00

De kassa's sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Personen die recht hebben op een gratis ticket (vb.ICOM/journalist), dienen zich hiervoor te wenden tot onze ticketing dienst.

ONLINE TICKETS

SLUITINGSDAGEN

Maandag + 01.01, 01.05, 01.11, 11.11, 25.12

Tarieven

Ontdek al onze tarieven hier

IN Samenwerking met


 Bruegel BrusselsVisit Brussels
Google Arts & CultureENGIE