Een vroeg kerstgeschenk: een nieuw werk in de Koninklijke Musea van België

Gepubliceerd op 22.12.2022

[Brussel, 22 december 2022]

De Heilige Familie, een authentiek en zeldzaam werk uit de jeugd van Jacques Jordaens, ontdekt in het gemeentehuis van Sint-Gillis, wordt na een restauratie van meer dan een jaar onthuld in het museum.

Dit belangrijke werk van de Antwerpse barokmeester Jacques Jordaens (1593-1678) kwam aan het licht tijdens de inventaris van de collectie van de gemeente Sint-Gillis (Brussel) die urban.brussels en het KIK in 2019 uitvoerden  en formeel identificeerden in 2020.  Vandaag is het werk eindelijk in zijn oorspronkelijke glans, kleur en stijl hersteld en in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te zien.

sainte_famille_apr_s_restauration_basse_def.jpg

 Het werk hing bijna 60 jaar lang in het kantoor van de schepen voor Stedenbouw en werd al die tijd beschouwd als een kopie. Het kostbare geschilderde paneel is nu echter geauthentiseerd als de oudst gekende versie van een compositie van De Heilige Familie die Jordaens ook gebruikte in drie andere schilderijen. Deze werken maken deel uit van de prestigieuze verzameling van het Metropolitan Museum in New York, de Hermitage in Sint-Petersburg en de Alte Pinakothek in München.

 

De wetenschappelijke samenwerking tussen het KIK, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) en de internationale experts van het Jordaens Van Dyck Panel Paintings Project maakte het, na meer dan een jaar van diepgaand onderzoek, mogelijk om dit werk met zekerheid toe te schrijven aan Jacques Jordaens en te dateren rond 1617-1618.

De Heilige Familie, die meer dan 400 jaar oud is, kreeg een uitgebreide restauratiecampagne in het KIK, gefinancierd door urban.brussels, in het kader van zijn nieuwe bevoegdheid op het gebied van roerend erfgoed.

Uit de analyses van het multidisciplinaire onderzoeksteam van het KIK bleek dat het werk in het verleden al vele malen op ruwe en onhandige wijze was gerestaureerd. De Heilige Familie belandde in slechte staat bij het KIK en biedt nu een uniek en gedetailleerd verslag van het schilderspalet. De restauratie garandeert het behoud op lange termijn van dit meesterwerk voor toekomstige generaties.

 Het kunstwerk van de gemeente Sint-Gillis is nu in bruikleen bij de Koninklijke Musea. Door de opname in de collectie wordt de Heilige Familie nu in goede conserveringsomstandigheden aan het publiek getoond. Vanaf 22 december 2022 kan het publiek het originele werk herontdekken in de vaste collectie van het Old Masters Museum, in de zaal gewijd aan Jacques Jordaens. Het hangt naast het beroemde schilderij De Koning drinkt en een andere Heilige Familie, die een verschillende stilistische benadering van de jonge, snel evoluerende meester illustreert. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België huisvesten een van de belangrijkste verzamelingen van Jacques Jordaens ter wereld.

 

Ontdek de geschiedenis, de ontdekking, de studie en de restauratie van dit bijzondere werk!