KBR EN DE KMSKB BRENGEN IN 2024 HUN ENSOR-COLLECTIES SAMEN IN DE EXPO ‘JAMES ENSOR. INSPIRED BY BRUSSELS’

Gepubliceerd op 14.04.2023

Ensor en Oostende. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wist u dat ook Brussel een cruciale rol speelde in hoe Ensor zich als kunstenaar ontwikkelde? In de tentoonstelling ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ ontdekt u hoe de stad  Ensors eigenzinnige en kenmerkende beeldtaal mee heeft gevormd. Duik vanaf 22 februari 2024 in de imaginaire wereld van een van de grootste Belgische kunstenaars. Ontdek schilderijen en grafisch werk op een plek waar Ensor tijdens zijn Brusselse jaren vaak vertoefde: het Paleis van Karel van Lotharingen.

 

Deze expo is een samenwerking van KBR en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en toont bekend werk op doek en verborgen schatten op papier.

KOOP TICKETS

 

Pioniers

Wist u dat KBR en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB) de eerste publieke instellingen waren die werk van James Ensor aankochten? Al in 1892 kocht het Prentenkabinet van KBR 25 etsen van de Oostendse meester. Drie jaar later, in 1895, verwierven de KMSKB een vroeg meesterwerk van de kunstenaar: ‘De lampenist’ (1880). Met ruim 20 schilderijen, 30 tekeningen en 40 etsen brengt ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ nu een uitzonderlijk groot aantal originele werken van de meester samen in een unieke historische setting.

 

Ensor zoals nooit tevoren

Bewonder nooit eerder tentoongestelde werken uit het omvangrijke oeuvre van James Ensor en ontdek enkele minder bekende aspecten van zijn werk. Zo biedt de expo een zeldzame gelegenheid om 30 tekeningen van zijn hand te ontdekken. Uniek, want het getekende werk van Ensor is zeer kwetsbaar en wordt daarom zelden tentoongesteld.

Een hoogtepunt is de sociaal bewogen tekening ‘België in de 19de eeuw’, een scherpe kritiek op de politieke situatie onder koning Leopold II. De kunstenaar verwierf ook faam met de briljante prenten die hij in Brussel liet drukken.

Met ruim 40 etsen biedt de expo ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ een representatieve selectie uit het grafisch werk van Ensor. Enkele prenten worden ook herenigd met hun ontwerptekeningen en drukvormen. Zo krijgt u een uitzonderlijke inkijk in het creatieve proces van Ensor.

 

Praktische informatie

Openingsuren

Van 22 februari tot en met 2 juni 2024.

 • Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur
 • Gesloten op maandag en sommige feestdagen (Pasen, paasmaandag, 1 mei, donderdag van Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, pinkstermaandag)

 

Tickets en tarieven

 • Standaard: € 15
 • Verlaagd tarief: € 11
  • 65+, studenten, groepen > 15 personen, Cultuursmakers, Davidsfonds
 • Gratis:
  • -18 jaar, museumpas, lerarenkaart, personen met een handicap (+1 begeleider), werkzoekenden, ICOM-kaart, Belspo-kaart

KOOP TICKETS

 

 

Locatie en bereikbaarheid

KBR – Kunstberg 28, 1000 Brussel.

 • Het gebouw en het tentoonstellingsparcours zijn toegankelijk voor personen met een handicap.
 • Er zijn enkele parkeerplaatsen voor personen met een handicap ter hoogte van Keizerslaan 4.
 • Vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, met de auto en de fiets.
 • Met de NMBS-code op uw online ticket kunt u een Discovery Ticket kopen en reist u heen en terug naar Brussel-Centraal met 50% korting.

BEREIKBAARHEIDSINFO

 

 

Aanbod voor groepen

Samen genieten is dubbel genieten. Trek samen met uw vereniging, vrienden of familie naar de expo ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ en ontdek de belangrijke invloed van de stad Brussel op James Ensor. Volg een rondleiding met een gids of bezoek de expo op eigen houtje na een interactieve lezing door een kenner.

ONTDEK HET AANBOD